Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2
Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Obilježavanje središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, ove će se godine održati u petak i subotu, 13. i 14. svibnja, na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika Udbini, priopćeno je iz Sabora.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Počasnog bleiburškog voda (PBV).

U sklopu ovogodišnjeg programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac.

Središnja komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, nakon čega je predviđena sveta misa, i u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja uspomene na žrtve sa ciljem očuvanja i zaštite povijesne istine o toj, kako ističu, tragediji hrvatskog naroda.

Komemoracija u Bleiburgu - 3 Zabranjuje li se komemoracija na Bleiburgu? "Obilježavanje kakvo je bilo do 2019. godine vjerojatno neće biti prihvatljivo"
Komemoracija Bleiburga - 1 Gotovo je s komemoracijama na Bleiburgu? "Odavanje počasti jednom fašističkom režimu mora se zabraniti"

Uime HBK na sastanku su sudjelovali tajnik HBK-a Krunoslav Novak i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić.

Predstavnici PBV-a bili su zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač, počasni predsjednik PBV-a Vice Vukojević, tajnik PBV-a Ante Kutleša i voditelj predstavništva PBV-a u Hrvatskoj Bože Vukušić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju