Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službeni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj jedna je od vijesti dana o kojoj srbijanski mediji opširno izvještavaju.


Predsjednici dviju država prioritetnim su, kako se navodi u izvješćima srbijanskih medija, istaknuli rasvjetljavanje sudbina nestalih osoba, dok je nakon Tadićeva sastanka s Kosor najavljen novi trilateralni sastanak Hrvatske, Srbije i Slovenije u Beogradu.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Milanović posjetio Hrvatsku ratnu mornaricu! Slika nije dostupna Strani i domaći turisti nahrupili u Zagreb - travanj oborio rekorde posjećenosti

Srbijanska državna televizija RTS prenosi kako su predsjednici Srbije i Hrvatske ocijenili da je postignut napredak u rješavanju problema povratka izbjeglih i njihova stambenog pitanja te da su zaključili kako će u ubuduće prioritet dviju država biti rasvjetljavanje sudbina nestalih.

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

>> Tadić: Bilo bi idealno da imamo zajedničku knjigu povijesti

Tijekom svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj Tadić je, konstatirajući kako je između dviju država bilo nesporazuma, ratnih razaranja i žrtava, upućene isprike ocijenio iznimno značajnim korakom za njihove ukupne odnose, prenosi RTS na svom službenom internetskom portalu.

Portal B92 izvješćuje kako je srbijanski predsjednik posjetio Hrvatsku tri puta u manje od godinu dana, te da je, nakon zajedničkog boravka u Opatiji i Vukovaru, predsjednik Josipović ugostio Tadića u svojoj rezidenciji na Pantovčaku.

Kako javlja agencija Beta, premijerka Kosor i predsjednik Tadić nakon sastanka u hrvatskoj vladi izjavili su da postigli politički dogovor o načelima na kojima će se temeljiti trajno rješenje stambenog zbrinjavanja srbijanskih izbjeglica iz Hrvatske.

'Ovaj posjet je ohrabrujući za stabilnost u regiji'

U sljedećim mjesecima će, kako su najavili Kosor i Tadić, njihovi suradnici i stručnjaci raditi na organiziranju međunarodne donatorske konferencije u svrhu trajnog rješenja stambenog pitanja izbjeglih, navodi Beta.

Agencija Tanjug prenosi reakcije zastupnika vladajuće većine u Skupštini Srbije, u kojima se Tadićev dvodnevni posjet Hrvatskoj ocjenjuje iznimno značajnim za poboljšanje odnosa između dviju zemalja i stabilnost u regiji.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović sastanak dvojice predsjednika ocijenila je ohrabrujućim za stabilnost u susjedstvu, pohvalivši ih što rade za sadašnjost i budućnost te rješavaju bitna pitanja radi boljeg života građana obeju država. Oporbene Srpska radikalna stranka i Nova Srbija, kako dodaje Tanjug, Tadićev posjet Zagrebu ocijenile su protivnim srbijanskim interesima. (Hina)