Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u Haagu

Srpski tim: Nema dokaza da je ubijeno 12.500 Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Srbije počeli su u ponedjeljak odgovarati na tužbu Hrvatske za genocid. Očekuju da se prepozna patnja Srba za vrijeme rata.

Nakon Williama Schabasa, u 12.20 sati sudu se opet obratio pravni zastupnik Srbije Siniša Obradović koji se osvrnuo na dokaze, kao i na svjedočenje Franje Kožula o tragičnim događanjima u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi krug argumenata Srpska protutužba za genocid: 'Hrvatska je Srbiju morala demonizirati. To je bila ideja Franje Tuđmana' Slika nije dostupna Suđenje u Haagu Hrvatski zastupnici: Ovčara i Škabrnja jasan su dokaz genocidne namjere

'Svjedok koji je očito iskren čovjek rekao je da policijska izjava nije točna i da je nije potpisao', rekao je Obradović koji u pitanje dovodi službene zabilješke koje je na temelju Kožulovih iskaza izradila hrvatska policija. Obradović je objasnio da je većina izvješća nepotpisana. Smatra da je tužba utemeljena na problematičnim dokazima koje sud ne može upotrijebiti. Naglasio je kako Srbija ne negira da su počinjeni teški zločini, ali pokušava se zaštiti od pretjerivanja. 'Izražavamo uvjerenje da se velik broj dokumenata ne može upotrijebiti kao dokaze', poručio je.

Pozvao je sud da odbaci hrvatske dokaze, jer su "krivotvoreni, pristrani i nemaju minimum dokazne vrijednosti", uključujući i one korištene u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u kojima su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač.

Osvrnuo se i na svjedočenje Sonje Biserko, koju kao aktivisticu za ljudska prava s diplomom iz ekonomije ne smatra dovoljno stručnom da bude svjedok o političkom kontekstu u Srbiji.

Obradović se osvrnuo i na prošlotjednu tvrdnju da je od strane JNA i srpskih snaga ubijeno više 12.500 Hrvata. 'Nismo vidjeli nijedan dokaz koji podržava takve podatke', poručio je Obradović.

Govoreći o Ovčari rekao je da se radi o najvećem masovnom ubojstvu u kojem su Hrvati bili žrtve tijekom rata, međutim, to se, tvrdi, ne može supoređivati sa Srebrenicom ili Krajinom.

Nešto prije 13 sati Obradović je završio s izlaganjem, a sud s radom nastavlja u utorak u 10 sati.

'Žrtve genocida u Hrvatskoj su Srbiji'

Predstavnici Srbije počeli su u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu odgovarati na tužbu Hrvatske za genocid i ocijenili da su žrtve genocida u Hrvatskoj Srbi, iako je i dosta Hrvata stradalo u ratu od 1991. do 1995.

Pravni zastupnik Srbije Saša Obradović na početku izlaganja je rekao kako u ovom slučaju Srbija više nego ikad prije očekuje da se prepozna patnja Srba za vrijeme rata. Nema sumnje da je Hrvatska puno propatila u ratu i ovaj slučaj je prilika da se na to podsjeti, smatra, međutim, rat je izazvao velike patnje i za Srbe koji su bili stanovnici Hrvatske, dodao je.

'Rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srba koji su suočeni sa separatističkim idejama tadašnjeg hrvatskog vrha odlučili osnovati vlastiti nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina', rekao je voditelj srpskog pravnog tima Saša Obradović.

'Hrvatski zastupnici nisu bili fer'

Dodao je da hrvatski zastupnici, koji su prošloga tjedna dokazivali tužbu protiv Srbije, nisu bili fer jer nisu ni spomenuli stradanja hrvatskih Srba.

'Danas više znamo o karakteru i dimenzijama zločina, ali smatram da zločini protiv Hrvata nisu genocid', rekao je. 'Zločini nad Hrvatima nisu dosegli, a kamoli prešli prag genocida. Ono što se dogodilo ne predstavlja genocid', rekao je voditelj srbijanskog pravnog tima.

U ime Vlade i ljudi Srbije izrazio je žaljenje zbog žrtava rata. Svaka žrtva zaslužuje puno poštovanje, poručio je Obradović. 'U ime srbijanske vlade i naroda, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih u oružanom sukobu u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko podrijetlo', poručio je Obradović sucima najvišeg suda UN-a.

Tijekom izlaganja Obradović je sudu objasnio i povijesni kontekst podsjećajući na genocid počinjen u NDH oko kojeg se dvije strane, rekao je, ne razilaze u mišljenjima. Međutim, naglasio je da sud ne smije misliti kako dva naroda imaju povijest mržnje i ratovanja. Poručio je da su Hrvati i Srbi živjeli u bratstvu.

Hrvatska tvrdnja je s pravnog gledišta ekstremno ozbiljna. Hrvatska nije sudu priložila nikakav dokaz ili svjedočanstvo koji potvrđuje postojanje genocida, smatra pravni zastupnik Srbije.

'U obzir se ne mogu uzeti zločini prije nastanka države, poručio je Obradović koji smatra da se incidenti iz 1991. godine ne mogu biti pripisani Srbiji jer zločini nisu počinjeni prema uputama države.

'Hrvatska tužba je umjetna i cinična'

Po njegovim riječima, rat u Hrvatskoj 90-ih godina ne može se svesti na pojednostavljenu sliku koja isključivo prikazuje počinitelja i žrtvu genocida.

Hrvatska tužba od početka se čini umjetna, s povijesnog stajališta je cinična, pa i paradoksalna, rekao je Obradović misleći na dio izvorne hrvatske tužbe gdje se za masovni odlazak Srba u Oluji 1995. optužuje službeni Beograd.

'Te optužbe su paradoksalne. Građani Srbije uglavnom vjeruju da je tužba povijesna ironija', ustvrdio je Obradović i podsjetio na stradanja hrvatskih Srba u ustaškim logorima u NDH od 1941. do 1945.

Zadatak pravnog tima Srbije je dokazati da djela Hrvatske vlade za vrijeme i nakon akcije Oluja imaju sve karakteristike genocida nad Srbima.

'Posljedice Oluje su ozbiljne i još traju. Prema dokumentima 1719 Srba je ubijeno tijekon i nakon operacije, više od 6000 tisuća Srba je ubijeno ili nestalo tijekom cijelog sukoba', iznio je Obradović podatke, a onda naglasio da prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj u ovom trenutku živi tri puta manje Srba nego ih je bilo 1991. godine. Pozivajući se na izvješće glavnog tajnika UN-a iz 1995., Obradović je rekao da je oko 200.000 hrvatskih Srba pobjeglo s područja zahvaćenog Olujom.

'Srbi su još uvijek ugroženi'

Obradović je podsjetio da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović javno priznao kako hrvatski sudovi nisu nikoga osudili za ubojstva Srba tijekom 'Oluje', a naglasio je i kako su Srbi još uvijek povremeno ugroženi i izloženi govoru mržnje te podsjetio na  uništavanje dvojezičnih ploča u Hrvatskoj.

William Schabas obratio se sudu nakon Obradovića i podsjetio još jednom da ovo nije prvo pojavljivanje Srbije pred međunarodnim sudom pravde.

Schabas je rekao kako svako masovno ubojstvo nije genocid. U skladu s tim, smatra da nije počinjen ni na području bivše Jugoslavije. Nakon kratke pauze nastavio je izlaganje tvrdnjom da je genocid i namjeru da ga se počini jako teško dokazati.

'250.000 Srba etnički očišćeno s prostora Hrvatske'

Nakon što je u prvom tjednu ožujka hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu iznio argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom tijekom Domovinskog rata u ponedjeljak su  predstavnici Srbije počeli odgovarati na hrvatsku tužbu i obrazlagati svoju protutužbu protiv Hrvatske za genocid.

Srbija je 2010., nakon što se ICJ proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije, uložila protutužbu protiv Hrvatske za povredu konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida u kojoj tvrdi da je u operaciji Oluji 1995. počinjen genocid nad Srbima kada je "250.000 Srba etnički očišćeno s prostora Hrvatske".

'Htjeli su veliku Srbiju, uništavali su ustrašene Hrvate'

Tužba protiv Hrvatske na 500 stranica sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugog svjetskog rata, odnosno iz NDH, opisane na 200 stranica.

Srbija je u protutužbi zatražila da Hrvatska odmah poduzme korake da osigura puno poštivanje Konvencije i kazni počinitelje zločina genocida, kao i da kompenzira štete hrvatskim Srbima, stvori uvjete za povratak i život izbjeglih Srba te da ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Izvješća koja je bilo teško slušati: Opisani detalji masakra

'Imamo snažne argumente'

Srpski su predstavnici uoči početka glavne rasprave poručivali svojoj javnosti da imaju snažne argumente u prilog dokazivanja hrvatske odgovornosti za genocid, a šef srpskog tima Saša Obradović poručio je da, ako je uopće bilo genocida na području Hrvatske, onda je on počinjen prema Srbima tijekom operacije Oluje.

U srpskom timu su osim srpskih pravnika i diplomata predvođenih Obradovićem i međunarodni stručnjaci poput profesora međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu Williama Schabasa, predsjednika međunarodnog Udruženja proučavatelja genocida te jednog od urednika Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesora Andreasa Zimmermanna. Srpske interese pred ICJ-om zastupat će i urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Christian Tams i londonski odvjetnik Wayne Jordash.

'Jasna je genocidna namjera Srbije'

Hrvatski pravni stručnjaci prošli su tjedan poručili kako zvjerska ubojstva nekonvencionalnim i hladnim oružjem, silovanja žena i muškaraca u logorima, mučenja elektrošokovima i prisilni rad u okupiranim mjestima jasno pokazuju genocidnu namjeru Srbije prema hrvatskom stanovništvu, kao i da ta stradanja nisu imala vojnog opravdanja.Prošli tjedan na sudu su se čula izvješća koja je bilo teško slušati i opisani detalji masakra. Crnić Grotić je pred sudskim vijećem iznijela niz reprezentativnih slučajeva grupnog i višestrukog silovanja.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene