Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbiji se žuri, Haag je velika prepreka

Srbija ne može dostići Hrvatsku na putu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladić uhićen, haški tužitelj na Brijunima, predsjednik Tadić objavljuje uhićenje Mladića, visoki europski dužnosnici dolaze poslijepodne u Beograd. Nekoliko minuta prije uhićenja izvjestitelj za Srbiju u Europskoj uniji poručio je da je uhićenje Mladića uvjet ulaska. Nekima dovoljno za teorije.

Haag je velika prepreka Srbiji na putu ka statusu kandidata i zato joj se žuri. Puna suradnja zemalja regije uvjet je Srbiji, kao što je bilo i u hrvatskom primjeru, i možemo pogledati u zadnjih 11 godina kako je to izgledalo na srbijanskom primjeru, od izolacije pa prema punoj suradnji odnosno ovog što se danas dogodilo. 2000. izručen je u travnju Slobodan Milošević, Đinđićeva vlada je to učinilo par mjeseci kasnije i Srbija je dobila stotine milijuna eura kredita. Onda je bilo zatišje u suradnji za mandata Vojislava Koštunice. Od 2004. Godine pa praktički do kasnijeg razdoblja on je tvrdio kako neće biti suradnje sa Haagom no u isto to vrijeme za njegova mandata, njegove vlada najviše Srba je otišlo u Haag. Oni su, kako je tada vlada tvrdila, odlazili dragovoljno ali bilo je velikih političkih pritisaka. U isto to vrijeme na plaći i uz pomoć institucija i Karadžić i Mladić skrivali su se u Srbiji, pa čak i u središtu srpske metropole Beograda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijanski sud: Traperice nisu pojas nevinosti Slika nije dostupna Sjeverna Koreja podiže prepreku uz kinesku granicu

Dolaskom Tadićeve administracije na vlast 2008. godine uvjet za približavanje Srbije Europskoj Uniji bila je također suradnja s Haagom. Tada je Europska Unija promijenila svoju politiku, više nije bila samo batine već i mrkve te su potpisali sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju 2008. u travnju da bi, par mjeseci kasnije u srpnju bio uhićen Radovan Karadžić. Sada je uvjet za članstvo kandidata u Europskoj Uniji izručenje Mladića. Mladić je uhićen, biti će izručen i Srbija bi po svemu sudeći, možda već u srpnju ili krajem godine dobila status kandidata. Naravno da smo sličnu situaciju mi u Hrvatskoj imali što se tiče suradnje s Haaškim sudom i putem prema Europskoj uniji – to je sve počelo 2004. godine. 

Prvo je bio odlazak Markača i Čermaka u Haag da bi par mjeseci kasnije Hrvatska dobila status kandidata i otada smo bili u jednoj političkoj blokadi do početka pregovora 2005. Godine ali par mjeseci kasnije u Haag odlazi general Gotovina i Hrvatska i dalje pod monitoringom haaškog suda ali i EU. Uvjet je bio puna suradnja sa Haagom, davanje dokumenata i procesuiranje hrvatskih predmeta za ratne zločine. A posljednji test Hrvatskoj, što se tiče haškog suda i suradnje sa Haagom bila je reakcija vlasti na nepravomoćne presude trojici generala i gotovo da je to i bio uvjet za zatvaranje poglavlja pravosuđa kao što se i vlada nada da će biti gotovo za par tjedana.

Srbija ne može dostići Hrvatsku na europskom putu. Sasvim je jasno da one ideje, iluzije nekih da ćemo mi u nekoj regati zajedno ući u EU su nemoguće. Što se tiče Hrvatske i Srbije naši putevi su bitno različiti. Hrvatska u ovome trenutku privodi kraj svoj put prema Europi i 2013. Postati će članica. Što se tiče Srbije oni u najboljem slučaju ako sada počinju – članicom EU mogu postati 2019. Vidite tu razliku koju Srbija mora proćim, pred njima je veliki politički problem koji Srbija mora riješiti – to je pitanje Kosova. To je međunarodno priznata zemlja a Srbija to smatra svojim teritorijem. To će biti još jedan politički uvjet, tako da možda će dobiti kandidaturu ali će poglavlja teško otvarati jer će to biti još opet uvjet Europske Unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene