Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest o potpisanom sporazumu između Agrokora i Mecratora glavna je vijest u slovenskim medijima. Dio njih upozorava da je do realizacije posla još dosta koraka.


Komentatorica poslovnog dnevnog lista Finance Petra Sovdat piše kako je odlazak Mercatora u ruke Ivice Todorića dobra vijest za konzorcij prodavatelja većinskog udjela u slovenskom maloprodajnom lancu, prije svega za NLB i grupu Laško, koji će napokon dobiti nešto svježeg i prijeko potrebnog novca. Dobra je vijest i zbog činjenice da u transakciju nije uključen novac poreznih obveznika.

Vezani članci Optužno vijeće o aferi Agrokor - 3 Optužno vijeće provjerava navode o nezakonitom vještačenju oko Agrokora, Todorić se obrušio na Plenkovića Optužno vijeće o aferi Agrokor - 3 Optužno vijeće odlučuje o optužnici u aferi Agrokor: ''Stvar je ozbiljna kad su nas pozvali u zgradu Centralnog komiteta''

Loša je vijest, tvrdi Petra Sovdat, da će prodavatelji dobiti gotovo upola manje novca nego što su ga mogli dobiti lani, da prodaju Agrokoru tada nisu spriječili tadašnji direktor Mercatora Žiga Debeljak, ministar financija Franci Križanič i tadašnji član uprave AUKN-a Marko Golob.

>> SLUŽBENO JE: Todorić preuzima Mercator!

Komentatorica Financa ne dvoji da će zagovaratelji takozvanih slovenskih nacionalnih interesa i dalje ostati u igri. Kaže kako slijedi birokratska bitka za pridobivanje suglasnosti za preuzimanje od strane tržišnioh regulatora.

Slovenska javna televizija u vijesti o prodaji Mercatora među ostalim donosi i izjavu tamošnjeg ministra poljoprivrede Dejana Židana koji je jako zabrinut da kupac možda neće biti u stanju dokazati da stvarno ima novac, već da samo želi kupiti svog tržišnog takmaca. 'Dodatnu mi nelagodu uzrokuje to da Mercator odlazi ne samo u ruke svog neposrednog konkurenta, nego i proizvođača hrane, što znači da je riječ i o konkurentu slovenskoj prehrambenoj industriji.

Židan od konzorcija prodavatelja očekuje da će uvažiti sve te okolnosti te da će znati zaštititi interese zaposlenih u slovenskoj prehrambenoj industriji.

RTV SLO prenosi i izjavu nekadašnjeg direktora Mercatora Zorana Jankovića koji kaže kako bi trebalo postaviti pitanje onima koji su prošle godine odbili Agrokorovu znatno izdašniju cijenu po dionici zašto su to učinili. Rekao je i kako nije nužno posjedovati vlastiti kapital za preuzimanje. 'Ako netko dobije kredit u banci, to znači da ima dovoljno dobre reference', rekao je.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' navodi da vlasnik Agrokora Ivica Todorić ni nakon što je ugovor potpisan 'nema razloga za otvaranje šampanjca' jer je napravio tek prvi korak na 'putu s mnogo prepreka' jer mora dobiti odobrenja regulatoru više država gdje će se njegov udio na maloprodajnom tržištu opasno približiti visokoj koncentraciji, te da bi za slovenske regulatorne organe mogla biti upitna i 'vertikalna koncentracija' jer Agrokor za razliku od Mercatora ima i proizvodnju hrane.

Ljubljanski dnevni list Delo uoči konačne odluke o prodaji Mercatora objavio je nekoliko članaka, a jedan od njih je komentar Božene Križnik pod naslovom 'Zadnji krug pakla'. Križnik piše kako Mercator doseže deveti krug pakla, odnosno točku s koje kreće u proces čišćenja, tj. u purgatorij.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook