Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Genijalni' Kerum:

'Jel možemo rezati plaće zaposlenima i dati nezaposlenima?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Gradskog vijeća grada Splita, u atmosferi nalik na kavansku, raspravlja se o proračunu za 2013. godinu te o rebalansu ovogodišnjeg proračun. Zaključak je jasan - novca u gradskoj blagajni nema.

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić i njen zamjenik Jure Šundov ustanovili su kako novca u gradskoj blagajni nema. Unatoč tome, Vijeće je izglasalo isplatu božićnica u iznosu 200 kuna umirovljenicima čija mjesečna primanja ne prelaze 2000 kuna. Takvih umirovljenika je oko 7800 u gradu.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Znatno je to drugačija situacija od one 2009. godine kada je Kerum tek došao na vlast u Splitu te podijelio božićnice svim umirovljenicima neovisno o mjesečnim primanjima. Procjenjuje se kako je tada božićnicu dobilo nešto manje od 40.000 umirovljenika. Situacija se sada promijenila.

>> Bivša Kerumova supruga 'sjela' hipotekom na hotel 'Marjan'!

Hoće li nezaposleni također dobiti božićnice još se ne zna, no o tome bi se također trebalo glasovati. Zamjenik predsjednice Vijeća Šundov pozvao je na racionalno trošenje jer, kako je ponovno naglasio, novca nema.

Oporba je vladajućem HGS-u spočitala i izgradnju stanova na Kili koji su trebali biti još jedan POS projekt, no koje je Kerum uzeo 'pod svoje' i planirao graditi stanove sa svojim partnerima, no, čini se kako mu se sada ponovno sviđa ideja o POS stanovima.

A gradonačelnik Kerum odaje dojam nekoga tko baš i nije upućen u stanje gradske blagajne. Tako je predložio da se plaće srežu za 5 posto nezaposlenima u gradskim službama te da se to da nezaposlenima, nesvjestan da bi to značilo kršenje potpisanih kolektivnih ugovora.

"To nije moguće. Ne možete smanjiti plaće jer imate kolektivni ugovor", odgovorila mu je pročelnica službe za planiranje i izvršenje proračuna Ljiljana Vučetić, a predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić dodala je kako bi vjerojatno svi prisutni podigli ruku za nezaposlene, ali novca nema.

Luka Podrug (HČSP) predložio je da se bonovi za nezaposlene namaknu iz proračuna za 2013. godinu te da se novac nezaposlenima uplati nakon Nove godine.

Nakon kraće stanke dogradonačelnik Jure Šundov rekao je kako će im trebati određeno vrijeme da utvrde točan broj nezaposlenih te da sve pripreme. "Ići ćemo s amandmanom na proračun i na taj način ćemo zadovoljiti i nezaposlene, kojima će novac biti isplaćen u siječnju ili veljači", obećao je Jure Šundov.

U raspravi o Košarkaškome klubu Splitu gradonačelnik Kerum je ustvrdio da je sramotno kako se kupuju dionice toga kluba. "Da netko godišnje sa zaradom od 300 tisuća kuna kupuje dionice po 250 kuna je katastrofa. Jasno mi je da građani kupe jednu dionicu, ali oni koji imaju para trebali bi kupiti 100 tisuća kuna dionica. Ja bih zabranio onima koji imaju novaca da kupuju po jednu dionicu. Moje mišljenje je da grad kao što je pomogao Hajduku treba pomoći i Košarkaškome klubu Splitu", rekao je Kerum.

U stanci sjednice ispred vijećnice Kerum je novinarima kazao da još nije odlučio o tome hoće li se kandidirati na sljedećim izborima. "Odlučit ću, ima vremena. Rano je još pričati o tome. Ne želim sada ništa govoriti o tome zbog političke konkurencije. Neka oni misle što će Kerum napraviti. Žao mi je samo što sam u ove tri i pol godine spoznao kakvi ljudi mogu biti. Ja volim ljude, volim biti s njima, ali ovo podmetanje je sramotno", istaknuo je.

O planiranom proračunu grada Splita za 2013. godinu od 803 milijuna kuna gradonačelnik Kerum je rekao kako ne zna hoće li proći. Pritom je dodao kako grad nema mogućnosti za zaduživanje. "Banke jedino daju državi, i to uz kamate od osam posto, a država mora s tim funkcionirati", zaključio je.

Na pitanja novinarke Dnevnika Nove TV Sofije Preljvukić Kerum je odgovorio u svom stilu. 'Pa vi ste čudo od žene što sve pitate', rekao joj je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene