Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se događa s Brodosplitom?

Utrošene milijarde, radnici bez plaća, a kooperanti negoduju: "Bruxelles smatra da je ovaj program restrukturiranja završen"

Brodosplit
Brodosplit Foto: Provjereno
Dan za danom agonija Brodosplita sve je teža. Radnici ovog brodogradilišta Uskrs, ali i praznik rada dočekali su bez plaće. No ni jedan radnik pred kamerama Provjerenog nije želio reći da radi bez plaće.

''Točno, ja sam određeni broj ljudi zvao, ali svi se boje izaći javno da ne bi slučajno bilo kakvih reperkusija'', rekao je Joško Franić, iz sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat.

U Brodosplit su dosada utrošene milijarde. Na samom početku kada je škver otišao u privatne ruke po ugovoru o restrukturiranju trebalo je biti uloženo četiri milijarde kuna.

Kasnije se dobilo državnih jamstava, HBOR- ovih kredita u iznosu od milijardu i 39 milijuna kuna, od toga vraćeno kažu iz HBOR-a - citiramo cca 659 milijuna kuna. A podnio se prijedlog za predstečajnu nagodbu i sada se državu traži još novca.

Brodosplit Brodosplit (Foto: Provjereno)

Dugovi se gomilaju, kooperanti se bune. Tomislav Debeljak kaže - sve je to zbog rata u Ukrajini i kredita koji ima u banci koja je kako tvrdi pod sankcijama. Tvrdi kako ga je zablokirala ruska banka VTB za 60 milijuna eura. I da je to razlog predstečaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna blokirani računi Agonija Brodosplita sve je teža: Pola radnika splitskog škvera bez plaće - "Ovo nije neka mala tvrtka. Ovdje se radi o više stotina obitelji iz Splita i okolice"

''Što se tiče WTB banke, ona nije u Rusiji nego u Frankfurtu, dakle u Njemačkoj i nije pod sankcijama'', tvrdi Ivan Vilibor Sinčić.

Restrukturiranje brodogradilišta bio je uvjet da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Stvoren je program restrukturiranja, napisan plan koji se trebao provoditi i nadzor države.

''Bruxelles smatra da je ovaj program restrukturiranja završen, da je restrukturiranje završeno, da su svi ciljevi postignuti, da su brodovi izgrađeni,'', zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

Ekipa Provjerenog otišla je u Split, a što se događa u Brodosplitu pogledajte večeras u 23:30 na Novoj TV!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene