Splitski kardiokirurg Cristijan Bulat u četvrtak se na prvom ročištu splitskog Županijskog suda izjasnio kako se ne smatra krivim po USKOK-ovoj optužnici da je primio mito u izbosu od 3000 eura za operaciju nakon koje je pacijent umro.

Galerija Cristijan Bulat - 6 Cristijan Bulat - 5 Cristijan Bulat - 4 +2 Cristijan Bulat - 3

USKOK tereti 54-godišnjeg Cristijana Bulata da je od Ljubice Adžaip primio 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga Ivicu. On je, kako je otkrilo Provjereno, krajem listopada 2018. bio zaprimljen na liječenje u KBC Split, gdje mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija. 

Optužuju ga da je tek dan nakon što je primio novac oboljelom Ivici Adžaipu napravio koronarografiju te potom obavio i operaciju, no unatoč tomu pacijent je umro.

U optužnici je predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi od prvookrivljenog u iznosu od 3,5 milijuna kuna.

Provjereno: Bolnica - 2 DORH ga tereti da je primio mito, a on i dalje radi u bolnici: Provjereno otkrilo nove nepravilnosti

Bulatov branitelj, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, na ročištu je ustvrdio kako će tijekom postupka dokazati da od trenutka kada je pacijent Adžaip bio smješten na Zavod za kardiokirurgiju KBC-a nije bilo nijednog medicinskog propusta.

Pritom je najavio kako će predložiti konkretne dokaze o tome da se tu ne radi o primanju mita.

Suđenje će se nastaviti krajem ožujka, kada će biti pozvano ukupno devet svjedoka, uglavnom članova pacijentove i liječnikove obitelji.

Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 7 Gdje je zapelo: Slučaj splitskog kardiokirurga optuženog za primanje mita od lipnja prošle godine leži u ladici suda, kad će početak suđenja?

Kardiolog Bulat uz tu optužnicu ima još jednu koju je podiglo splitsko Općinsko državno odvjetništvo, i to za nesavjesno liječenje Ivice Adžaipa od 22. listopada do 18. studenoga 2018. godine.

Tada je taj pacijent zbog plućne hipertenzije, popuštanja srca i aneurizme uzlazne aorte bio zaprimljen u splitski KBC, gdje je utvrđeno da ga kardiokirurg treba pregledati i operirati.

Preuzeo ga je Bulat, koji je, piše u optužnici, protivno pravilima struke i svjestan da je pacijentov život ugrožen odgađao pregled i operativni zahvat.

"Kada je stanje pacijenta postalo vrlo kritično, optuženi je naložio njegovo prebacivanje na Zavod za kardiokirurgiju, gdje je operiran 15. studenoga, ali nažalost je umro", ističu u USKOK-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju