Svakoga dana splitska gradska tvrtka Promet isplaćuje penale odvjetniku koji ih je tužio i dobio dugogodišnji spor oko autobusa. Do sada mu je isplaćeno oko dva milijuna kuna, a svakog dana do rješavanja isplaćivat će mu se 2250 kuna novca poreznih obveznika.

Galerija


Devet splitskih gradskih autobusa čak su 24 godine predmet spora. Naime, 1990. godine došli su u splitski Promet te nakon isteka leasinga nisu otkupljeni i tada je nastao spor koji je dijelom riješen s tvrtkom COSMOS. Međutim, dio spora još nije završen.

Vezani članci KBC Split Splitskog kirurga zaposlenik optužio za nesavjesno liječenje: "Pričao je da neće stići obaviti procedure jer ga čeka društvo za kartanje" Tijekom noći na parkiralištu u Ljubićevoj ulici oštećeno više automobila - 10 Policija uhitila mladića (20) koji je u Splitu razbio stakla na čak sedam automobila

"On je u biti rezultirao sudskom presudom kojom je presuđeno da se svih devet autobusa vrati gospodinu Lubini u posjed. Međutim, ta je mogućnost neodrživa, odnosno ne postoji mogućnost vraćanja u posjed u ispravnom tehničkom stanju", rekao je direktor Prometa Miroslav Delić.

Željko Lubina tužbu je podnio 1995., a pravomoćna presuda donesena je 2015. No zbog neizvršavanja presude određeni su novčani penali.

"Ukupno se isplaćuje 250 kuna po autobusu, tj. 2250 kuna dnevno. Do sada je ukupno isplaćeno oko dva milijuna kuna", rekao je Delić.

Predmet sudskoga spora je devet autobusa. Godinama stoje na parkingu, a istodobno se isplaćuju penali. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko će sve skupa trajati. Nedavno je tužbom traženo povećanje penala, ali sud je to, tvrdi Delić, odbio. Daljnje pravne korake ne otkriva.

"Ne mogu komentirati sudske postupke ni presude. Mogu naglasiti da sam dolaskom u tvrtku zatekao čitav niz sudskih postupaka koje ćemo morati nastojati riješiti", rekao je.

Odvjetnik Lubina, kojemu se isplaćuju penali, kazao je da će u četvrtak govoriti o ovoj temi. Iz splitske gradske uprave poručili su da stoje iza izjava direktora Prometa.

Plaćanjem penala nisu zadovoljni ni Splićani. Željko iz Splita nam je rekao: "Dobro mi imamo i gaće na sebi kako se zakon provodi. Nema se tu što govoriti. Pojedinci su postali kauboji i rade s lovom što hoće."

Komentar smo tražili i od bivših gradonačelnika Željka Keruma i Ive Baldasara, ali oni nisu željeli ništa govoriti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr