Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spaladium arena ide u stečaj?

Baldasar razočaran stavom Vlade 'mogli bi ovako, mogli bi onako'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Razočaran sam stavom Vlade da pomalo olako prihvaća to. Mjesecima razgovaramo o tome, a sad dobivamo jedan lakonski odgovor koji je dvoznačan u stilu 'mogli bi ovako, mogli bi onako', rekao je Baldasar.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je kako je razočaran stajalištem Vlade glede rješavanja problema sa Spaladium arenom i tvrtkom Sportski grad - TPN koja njome upravlja, a za koju je danas Gradsko vijeće donijelo odluku da se odbija prijedlog predstečajne nagodbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trgovina utjecajem Policija u Banovini: Baldasar pod istragom zbog zapošljavanja!? Slika nije dostupna Zapuštena dvorana Baldasar: Nije istina da Spaladium arenu otvaramo samo zbog Severine

'Na ročištu 22. srpnja predstavnik grada Splita glasovat će za prekid predstečajne nagodbe, a nakon toga sud će 99 posto proglasiti stečaj nad Sportskim gradom - TPN-om', izjavio je Baldasar nakon sjednice Gradskog vijeća. U iduća dva-tri dana 'postoji samo teorijska mogućnost' da se nešto promijeni pošto je danas Gradsko vijeće odbilo predstečajni plan, rekao je, dodajući kako ne vjeruje da će se bilo što promijeniti.

Na pitanje novinara kako komentira odnos Vlade pošto se danas nitko iz nje nije pojavio na sjednici splitskoga Gradskog vijeća, a u dopisu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stoji da Spaladium arena nije utvrđena kao zdanje od posebnoga javnog interesa te se tako, kako je rekao novinar, loptica prebacuje na grad Split, Baldasar je odgovorio kako je razočaran stajalištem Vlade jer "pomalo olako" prihvaća problem te arene.

'Razočaran sam stavom Vlade da pomalo olako prihvaća to. Mjesecima razgovaramo o tome, a sad dobivamo jedan lakonski odgovor koji je dvoznačan u stilu 'mogli bi ovako, mogli bi onako', rekao je Baldasar.

Na novinarsku primjedbu da je riječ od dopisu iz SDP-ove Vlade, Baldasar (SDP) je uzvratio: 'Nema veze.'

'Ja sam gradonačelnik Splita i meni je prioritetan moj grad, a sve ostalo dolazi u drugi plan. Kada dobijem ovakav odgovor, onda ne mogu drukčije reagirati nego kazati - to se tako ne radi', istaknuo je Baldasar tumačeći dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U tom dopisu Ministarstvo odgovara na upite splitskoga Gradskog poglavarstva te ističe kako, 'nakon provedenih međuresornih konzultacija', smatra da odluku o sporazumnom raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu može donijeti samo njegov potpisnik, a to je grad Split.

Pala odluka: Tvrtka koja upravlja Spaladium arenom ide u stečaj

U tom se dopisu navodi i kako darivanje zemljišta Gradu Splitu na prostoru Spaladium arene, 'nije u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, niti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom već Grada Splita'.

Baldasar je je rekao kako nije očekivao tako dvoznačan odgovor iz vlade, nego jednoznačan odgovor pa makar on bio i nezadovoljan s njime.

'Kad dobijem odgovor - moglo bi ovako, moglo bi onako, onda nakon niza mjeseci razgovora i mojih dopisa mislim da to nije korektno prema gradu Splitu kao drugom po veličini u Hrvatskoj, a znamo da ovaj problem nije napravila ova Vlada, nego Vlada Ive Sanadera', istaknuo je Baldasar.

Također je kazao kako očekuje da ga 'netko prati i bude solidaran sa mnom u nekim stvarima". Uslijedilo je pitanje znači li to onda da ga splitski SDP ne prati pošto su vijećnici te stranke danas glasovali protiv plana predstečajne nagodbe s tvrtkom Sporstki grad -TPN, a Baldasar je odgovorio: 'Ne, nije tako'. A na upit jesu li SDP-ovci glasovali po savjesti, odgovorio je 'tako je'.

Po Baldasarovom mišljenju postoji realna opasnost da tvrtka Sportski grad -TPN u stečaj povuče i neke tvrtke iz konzorcija koje su osnovala "Sportski grad". 'Postoji realna mogućnost da u stečaj ode direktno Konstruktor, a mislim da je i IGH malo ugrožen', dodao je.

Rekao je da Grad Split može potraživati nadoknadu štete od IGH. 'Mi smo zatražili od IGH-a 480 milijuna uvjetne tražbine', dodao je.

Odbacio je mogućnost da banke prestanu financirati Grad Split zbog odbijanja plana predstečajne nagodbe u vezi sa Spaladium arenom, rekavši da će s razgovarati sa bankama a ako bi netke otkazale finaciranje - 'postoji niz drugih banaka' koje bi se uključile u financiranje Grada Splita.

U javno privatnom partnerstvu u vezi Spaladium arene javni partneri su Grad Split i Vlada RH, a privatni je partner konzorcij tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod koji je osnovao tvrtku 'Sportski grad'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene