Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele opteretiti građane

Pala odluka: Tvrtka koja upravlja Spaladium arenom ide u stečaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće većinom glasova odbilo je danas prijedlog predstečajne nagodbe za Spaladium arenu, što znači da tvrtka koja njome upravlja Sportski grad -TPN ide u stečaj.

Gradsko vijeće je usvojilo odluku kojom se ne prihvaća prijedlog predstečajne nagodbe i operativnog financijskog plana restrukturiranja tvrtke Sportski grad -TPN u postupku predstečajne nagodbe, te će, kako je zaključeno, predstavnik Grada s takvom odlukom nastupati na ročištu 22. srpnja.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Za tu odluku glasovala su 24 vijećnika, 4 vijećnika Hrvatske građanske stranke Željka Keruma su bila protiv, a dva vijećnika HNS-a suzdržana. Sjednici je nazočilo 30 od ukupno 35 vijećnika. Prije te odluke Gradsko vijeće je na tematskoj sjednici raspravljalo o poteškoćama vezi sa Spaladium arenom, odnosno o ponudi Gradu Splitu da u predstečajnoj nagodbi preuzme dugove Arene u iznosu od 53,5 milijuna eura.

Split: Nema dogovora s upravom Konstruktora

O toj se ponudi raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća 15. travnja ove godine, ali je tada odlučeno da se od Fine zatraži odgoda ročišta (zakazanog za 18. travnja ove godine) za predstečajnu nagodbu za Sportski grad -TPN, tvrtku posebnih namjena koja upravlja Spaladium arenom. Novo, i kako je danas rečeno, zadnje ročište za tu predstečajnu nagodbu zakazano je za 22. srpnja ove godine, a gradonačelnik Ivo Baldasar je upozorio kako se danas mora donijeti odluka hoće li se prihvatiti predstečajna nagodba ili će se odbiti jer se više neće pomicati rokovi.

"Nema sretnog rješenja za Spaladium arenu, prihvaćanje predstečajne nagodbe je financijski nepovoljno, ali neprihvaćanje predstečajne nagodbe znači otvaranje stečaja u kojem bi uslijedile tužbe banaka koje bi tako nastojale ishodovati svoja potraživanja i u tom bi slučaju došlo do dugotrajnih sudskih procesa a stečajna vrijednost spora bila bi više od miljarde kuna", upozorio je Baldasar. Vijećnike je izvijestio da postoji dopis banaka u kojima ima "prijetećeg tona" s kojim se, kaže, ne slaže.

Protiv predstečajne nagodbe

Govoreći o kompliciranosti slučaja Spaladium arene, Baldasar je rekao kako je o tomu do sada održano 350 raznih sastanaka, ali je pozvao vijećnike da u svojim diskusijama ne govore o povijesti tih poteškoća jer bi to dovelo do političkih prepucavanja.

Oporbeni vijećnici u raspravi su se usprotivili predstečajnoj nagodbi jer bi to opteretilo građane Splita pošto bi Grad preuzeo obveze vraćanja duga od 53,5 milijuna eura. Petar Škorić (HDZ) oštro je zamjerio što na današnju sjednicu nisu došli potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, iako su pozvani na sjednicu.

"Svojim nedolaskom oni pokazuju nebrigu za poteškoće u Splitu a jutros smo dobili dopis od ministra Mornar iz kojeg je jasno da se Vlada želi izvući iz poteškoća u vezi sa Spaladium arenom", kazao je Škorić. Po Škorićevim riječima sada je jasno da je "premijer Milanović gazda Splita preko gradonačelnika Baldasara".

Luka Podrug (HČSP) je pozvao da se u vezi dugogodišnjih problema u vezi sa Spaladium arenom konačno "otvore karte" i pozove premijera Milanovića i ministra Grčića da se očituju o tim poteškoćama. Vijećnici HDZ-a u svojim diskusijama su isticali kako je za Spaladium arenu povoljnije otvaranje stečaja nego predstečajna nagodba jer bi u slučaju stečaja Grad bio u prilici za manje sredstava doći do vrijedne imovine.

Spaladium arena je po principu javno-privatnog vlasništva građena za potrebe Svetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, javni partneri su Grad Split i Vlada RH, a privatni partner je konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod. Međutim, završena je izgradnja samo dvorane Spaladium arene, ali ne i poslovnog tornja i garaže koji su bili dio ugovora o javno-privatnog partnerstva a iz kojih bi Grad dobivao prihode za održavanje Spaladium arene i vraćanje kredita bankama koje su kreditirale gradnju arene.

Tvrtku Sportski grad TPN (tvrtka posebnih namjena), koja upravlja Spaladium arenom, utemeljio je konzorciji tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod, a u slučaju predstečajne nagodbe, kako je rečeno, na današnjoj sjednici Gradskog vijeć, "Sportski grad" bi prešao u vlasništvo Grada Splita. Oko podneva uslijedila je polusatna stanka nakon nakon koje je sjednica nastavlejna glasovanjem o prijedlogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene