Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobar Uskrsni vikend razveselio je sve turističke djelatnike na Jadranu - sezona, vjeruju, ipak neće propasti. Naveliko planiraju i nove sadržaje koje bi mogli ponuditi svojim gostima. Tako je Split počeo projekt uređenja vrhova zidina Dioklecijanove palače. Plan je da turisti mogu šetati baš kao i po dubrovačkim zidinama. Zanimljivo, ulaz na gradske zidine bit će kroz privatnu kuću.


Bilo bi idealno da se sa sve četiri strane Dioklecijanove palače urede vrhovi zidova kao šetnica, pa da turisti odozgo uživaju u pogledu na stare splitske krovove, štekate i uličice. Dubrovnik od ulaznica za zidine odlično zarađuje, zašto ne i Split? No, urediti sve četiri strane Palače gotovo je nemoguće jer su rubovi rimskog zdanja kroz stoljeća dograđivani kućama.

Vezani članci Ponovno se otvara Medvedgrad - 1 Simbol Zagreba nakon dvije godine uskoro ponovno otvara vrata, provjerili smo što će se sve nuditi posjetiteljima Medvedgrada Dubrovačke zidine - ulaznice - 4 Napokon jeftinija ulaznica za dubrovačke zidine: Cijena je dosad bila čak četiri puta veća…

'Da, pokrenuli smo taj projekt i uskoro će početi radovi', rekao je Goran Nikšić, konzervator. Ipak, dobar dio zidova može se oformiti kao šetnica, a konačno se i krenulo. Za početak, uredit će se stotinjak metara od kule na vrhu Bosanske ulice do Zlatnih vrata. Na ovim zidovima još uvijek se peče riba na gradelama, suši rublje, sadi cvijeće, no uskoro stižu radnici, pa i turisti. Život ovdje više neće biti isti.

Ulaz na zidine kroz privatnu kuću Adriana Ježine

Vlasnici kuća koriste zidove kao dvorišta. No, zidovi su prilično dotrajali i nesigurni, uređenje je neophodno. 'Tu ima puno rasutih zidova, klimavih, treba to svakako urediti', rekao je Ivo Vojnović, arhitekt. I jedna zanimljivost - ulaz na zidove bit će kroz privatnu kuću. Kuću je kupio Adrian Ježina čelnik kabelske kuće B-net. Čini se da će Ježina ovdje imati svojevrsnu recepciju za ulaz na zidine. Tako barem kažu konzervatori.

'Kuću je kupio Adrian Ježina i eto tu će biti ulaz', rekao je Joško Plejić, konzervator. Očito je čitav projekt još nedorečen, no mnogi misle da se uređenje zidova odavno moglo pokrenuti. Nadamo se da radovi sada neće naprijed puževim korakom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju