Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina radnika i sindikalnih povjerenika splitske Željezare je spriječila odvoz željezne žice iz splitske sjeverne luke gdje je, nakon uvoza, uskladištena još od prošle godine i trebala je biti prerađena u željezari, ali nikad nije prevezena u njezin pogon.


Pošto su spriječili odvoz žice iz sjeverne luke, nekolicina radnika se okupila u sjedištu željezare i popodne počela štrajk glađu, izjavio je sindikalni povjerenik u željezari Tonči Mužić. ‘Štrajkat ćemo glađu dok se ne riješi pitanje željezare koja ne radi gotovo godinu dana zbog nerazriješenih odnosa s poljsko tvrtkom Zlomrexom’, rekao je Mužić. Dio radnika, zbog zaustavljanja proizvodnje, prošle je godine više puta štrajkao glađu tražeći raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom i pokretanje proizvodnje. Svaki su put prekidali štrajk glađu kad im je iz Hrvatskog fonda za privatizaciju i vlade obećavano da će se teškoće u željezari prevladati.

Vezani članci Slika nije dostupna Radnici željezare prekinuli štrajk glađu Slika nije dostupna Rub opstanka: 20 radnika Željezare štrajka glađu

>> Zlomrex prihvatio da Vlada pronađe kupca za Željezaru

Mužić je objasnio da je prije početka štrajka glađu radnicima i sindikalnim povjerenicima dojavljeno da su u sjeverne luku, gdje je uskladišteno oko 1.500 tona žice, došli kamioni s namjerom da odvoze žicu. ‘Odmah smo otišli u sjevernu luku i ondje zatekli dva kamiona s varaždinskim i križevačkim registracijskim pločicama te smo ih, za sada, onemogućili da odvoze žicu’, objasnio je Mužić.

Dodao je kako radnici ne znaju kamo su ti kamioni željeli odvesti žicu te da su pokušaj odvoženja prijavili policiji. Mužić je također rekao kako je prije otprilike tri mjeseca u 12 kamiona odvezeno nekoliko stotina tona žice uskladištene u sjevernoj luci, koja je bila namijenjena za preradu u željezari. ‘Tada smo odvoženje žice prijavili ministarstvu gospodarstva i vladi i njihovom je intervencijom tada zaustavljen odvoz’, kazao je. Dodao je kako su o prijašnjem odvoženju žice iz sjeverne luke radnici izvijestili i DORH.

Uprava željezare nedavno je u pozivu na glavnu skupštinu, koja bi se trebala održati 22. ožujka, predložila donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala željezare pretvaranjem tražbina većinskog vlasnika Zlomrexa iz zajma u ulog. Zlomrex, kako je navedeno u pozivu objavljenu na Zagrebačkoj burzi, potražuje od željezare 117,08 miljuna kuna. Pretvaranjem te tražbine u ulog temeljni bi se kapital povećao sa sadašnjih 279,2 na 396,3 milijuna kuna. (Hina)