Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni na sve

'Sve se događalo vrlo brzo. U WC-u je na podu ležao čovjek!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postaja aerodromske policije Resnik specijalizirana je jedinica čiji djelatnici brinu o preko milijun putnika koji godišnje prođu kroz splitsku zračnu luku, ali uz nadzor zračne granice Europske unije i zaštitu sigurnosti zračnog prometa, mogu utjecati i na 'ljudske sudbine' pa su, primjerice, ljetos jednom putniku iz Norveške spasili život.

Sve se događalo izuzetno brzo. Pred kraj smjene do policije je dotrčao stranac i rekao kako u muškom WC- u na podu leži čovjek. Dva policajca i njihove dvije kolegice odmah su dotrčali do WC- a i tamo zaista pronašli muškarca koji je pao između školjke i vrata. Jedan od policajaca se popeo preko umivaonika i oslobodio vrata pa je zajedno s kolegom prvi stigao do Norvežanina kojem je trebala pomoć. Brzom reakcijom policajaca i žurnom liječničkom intervencijom doktorice u zračnoj luci, koja je strancu, potpuno plavom u licu, dala terapiju, spašen je ljudski život, a stranac je kolima Hitne medicinske pomoći prevezen u splitsku bolnicu. Nažalost ovoga ljeta su zabilježili i jedan smrtni slučaj u zgradi zračne luke kada je, najvjerojatnije od srca, preminuo stranac koji je čekao svoj zrakoplov.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Ilustracija djevojčica na intenzivnoj Obrat u slučaju teško opečene jednogodišnjakinje u Splitu: Policija objavila detalje

No, policajci u zračnoj luci se nažalost ne susreću samo sa razdraganim putnicima koji stižu ili odlaze s godišnjih odmora ili poslovnih putovanja jer, premda u malom broju, znaju naići i na incidente. Nedavno su imali probleme s dva putnika koji su pijani, jedan u zrakoplovu, a drugi u zračnoj luci radili nered, ali su brzo sankcionirani.

Načelnik Postaje aerodromske policije, Mladen Stojić otkriva kako su ovu sezonu odradili 'kvalitetno i bez značajnijih incidenta'. Broj putnika u odnosu na prošlu godinu je porastao za oko 11 posto što se u konačnici ogleda u tome da su već 25. rujna imali više od 1,5 milijuna putnika koliko ih je kroz zračnu luku prošlo cijele prošle gopdine. Stoga očekuju i daljnji porast putnika za oko 10 posto.

Policijski službenici obavljaju poslove granične kontrole, zaštitni pregled putnika i njihove ručne prtljage te objekata u zračnoj luci, ali i sve druge policijske poslove. Tijekom ljeta, u turističkoj sezoni, u ispomoć im dolaze policajci iz drugih policijskih uprava. Subotom, kada je najveći intenzitet ljudi, od 24 do 26 tisuća putnika u jednom danu, iz drugih postaja dolaze službenici kako bi se neometano odvijao promet na cestovnim prilazima u samoj zračnoj luci.

DRAMA U SPLITSKOJ LUCI: Stigla i interventna policija

'Ove godine zaista nismo imali nikakvih značajnijih problema vezano uz protok prometa, putnika i zrakoplova. Želim naglasiti kako izvrsno surađujemo i sa svim službama koje sudjeluju u radu Zračne luke', dodaje načelnik Stojić te podsjeća da u sezoni, posebno tijekom subote kao najfrekventnijeg tijekom ljeta, kroz tri zaštitna mjesta za pregled putnika prođe čak 13 tisuća putnika samo na odlasku.

'Svakodnevno pratimo dinamiku prometa u zračnoj luci, rasporede letenja i tome prilagođavamo angažman većeg ili manjeg broja službenika, kao i ostale službe u zračnoj luci, a sve kako bi putnici mogli na vrijeme, bez nervoze, obaviti potrebne radnje od registracije za let pa do granične kontrole i konačno ukrcaja u zrakoplov. Sigurnost putnika je uvijek na prvom mjestu i sve je podređeno tome. Naši policajci, RTG operateri, na uređajima rade u kontinuitetu od 20 minuta, a ostalo vrijeme rade druge poslove. To je zato jer policajci moraju biti apsolutno usredotočeni na ono što vide na monitoru RTG uređaja i ne smije biti greške uslijed pada koncentracije pa upravo zato u svakoj smjeni radi više rendgenista koji se izmjenjuju', kaže Stojić i otkriva kako se ide u pravcu da tijekom naredne godine te poslove preuzmu specijalizirane zaštitarske tvrtke.

Imaju najmodernije uređaje

Šef smjene Duško Ćudina prisjetio se dok je radio na RTG uređaju slučaja kada su kod putnika na letu za Zagreb, u ručnoj prtljazi, pronašli oružje na koje je zaboravio i nije prethodno prijavio na šalteru. Objašnjava kako oni putnici koji imaju dozvolu za držanje i nošenje oružja imaju obvezu, prilikom registracije za let, prijaviti policiji i službi zračne luke, a prijevoz oružja komercijalnim zrakoplovom strogo je zakonski uređen i poznati su uvjeti pod kojima se to može odvijati. Srećom takvi slučajevi u zračnoj luci nisu česti.

Voditeljica smjene graničnog prijelaza koja je zadužena za organizaciju rada službenika na ulaznoj i izlaznoj graničnoj kontroli Darja Ćupić kaže kako od lipnja ove godine imaju najmodernije uređaje za kontrolu putnih isprava. Svi policajci za graničnu kontrolu su educirani za korištenje takve opreme među kojom su i skeneri za provjeru putovnica. Njen kolega Miljenko Bobanac dodaje da imaju i službenog psa za detekciju eksplozivnih tvari, kao i uređaje za detekciju opojnih sredstava koji se koriste u svakodnevnom radu postaje.

'Zabilježili smo i pokušaj prijenosa nedozvoljenih tvari, primjerice droge. Znamo da krijumčari fingiraju pa ne preuzmu prtljagu praveći se da ne znaju čija je. Spremni smo reagirati i na takve moguće situacije', dodaje Darja Ćupić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene