Obavijesti Pretražite Navigacija
Javni red i mir

Kako stati na kraj razularenim turistima? Split kreće u obračun, kazne su brutalne

Kaotični prizori iz Splita
Kaotični prizori iz Splita Foto: Facebook/Get Getanima
Splitsko Gradsko vijeće u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućega petnaestosatnog zasjedanja, prihvatilo je odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tijekom turističke sezone novčano kažnjavati neprimjereni postupci na javnim mjestima.

Za odluku o kažnjavanju glasalo je 15 vijećnika, a jedan je bio suzdržan - 16 nazočnih vijećnika znači da je bio kvorum, pošto Gradsko vijeće broji 31 vijećnika.

Prema toj odluci, s 300 eura kažnjavat će se: konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili pića na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama te nuđenje i ugovaranje usluge prijevoza taksijem koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14:00 do 17:00 te od 22:00 do 7:00 radi sprječavanja buke.

Kako je obrazloženo, ta odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika toga grada.

Tom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedopušten način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

Pročitajte i ovo Kaotični prizori iz Splita OGLASILA SE I POLICIJA FOTO/VIDEO Turisti uriniraju i povraćaju gdje stignu, Splićani zgroženi: "Kap je odavno prelila čašu"

Pročitajte i ovo Turisti urinirali u splitsku fontanu reagirala poznata voditeljica VIDEO Odvratan prizor iz Splita šokirao građane: "Policijo, di ste?"

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan natječaj za angažiranje zaštitara koji će pomagati policiji. "Tijekom 90 dana u turističkoj sezoni svaku će večer od 22:00 do 4:00 na terenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji," kazao je zamjenik splitskoga gradonačelnika Bojan Ivošević.

Sredstva za financiranje zaštitara, kako je rečeno, osigurat će se iz gradskog proračuna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene