Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici su ugovore na neodređeno ocijenili nezakonitima i lihvarskima.


Radnici splitske željezare Adria čelik odbili su u utorak potpisati ugovore na neodređeno vrijeme, ocjenjujući ih nezakonitima i lihvarskima, pa su članu Nadzornog odbora tvrtke Tobiasu Wagneru dali rok do sutra u 14 sati da se očituje na njihove primjedbe.

Vezani članci Gorio stan u Požeškoj ulici u Splitu - 2 Splitski vatrogasci na sto muka: "Zbog parkiranih vozila i protuprovalnih vrata u stan na 9. katu morali smo ulaziti preko susjednog balkona" Gorio stan u Požeškoj ulici u Splitu - 3 VIDEO Drama u Splitu: Gorio stan na devetom katu zgrade, jedna osoba završila u bolnici

Sindikalni povjerenik Zvonimir Duvnjak izjavio je kako je tim ugovorima među ostalim stavljena klauzula da se radnici odriču svojih potraživanja i razlike plaće zbog koje su prethodno tužili svog poslodavca, koji im je, kaže, kontinuirano smanjivao plaće za 20 do 40 posto.

'Odlučili smo ugovore ne potpisati jer su zelenaški. Naš pravnik Sindikata metalaca Hrvatske nam je rekao da te ugovore ne potpisujemo jer nisu u skladu sa zakonima naše zemlje. Dok se to ne ispravi nema ništa od potpisivanja. Reakciju vlasnika ćemo čekati do sutra u 14 sati, a nakon toga smo odlučili da ćemo se ponovno sastati u četvrtak u 12.30 sati', rekao je Duvnjak nakon skupa kojemu se odazvalo 120 radnika.

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, potvrdio je kako je na skupu radnika odbijeno potpisivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme. 'Pristup radnika ćemo podržati, no međutim forma ugovora koja nam je ponuđena nije u skladu sa Zakonom o radu, pa su danas počele primjedbe prema vlasniku u Njemačkoj da ih se uskladi s hrvatskim zakonima kako bi radnici mogli pristupiti potpisivanju takvih ugovora. Hoće li vlasnik to napraviti i u kojem roku još ćemo vidjeti. U svakom slučaju ovaj put nama odgovara, no hrvatski se zakoni moraju poštivati. Ukoliko nakon primjedbi novi ugovori budu prihvatljivi, naravno da ćemo radnicima preporučiti da ih potpišu', kazao je. Ocijenio je kako je iz teksta ugovora vidljivo da vlasnik prije njihova pisanja nije imao kontakte s uredima u Hrvatskoj.

'Sve ide prema tome da se obnovi proizvodnja'

Napomenuo je kako u splitskoj Željezari sve ide prema tome da se obnovi proizvodnja, jer nikome nije u interesu da tvrtka ode u stečaj. Od vlasnika, njemačkog državljanina Edgara Schumahersa, Dragičević očekuje da završi pregovore sa strateškim partnerima. Izvijestio je i kako svaki radnik od poslodavca potražuje oko 20.000 kuna i tri zaostale plaće.

U pogonima splitske željezare ponovno vruće bučno i radno!

U splitskoj Željezari zaposleno je 200 radnika i svi su do sada imali ugovore na određeno vrijeme. Svi su na čekanju jer proizvodnje nema, a iz stečajne mase bivši zaposlenici još uvijek nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja. Prošloga je ljeta tvornicu posjetio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je radnicima rekao kako će osigurati kredit kod HBOR- a, no ništa se nije dogodilo.

Krajem listopada prošle godine radnici su najavljivali da će podnijeti zahtjev za pokretanje stečajnog postupka ako im se ne uplati plaća. U sindikatu su tada rekli kako se intezivno pregovara sa strateškim partnerima, a sve da bi u tvornicu ušlo još kapitala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook