Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog naplate parkinga

Split: Prosvjed stanara park šume Marjan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko stotinu stanara unutar splitske park šume Marjan danas je održalo mirni prosvjed izražavajući nezadovoljstvo što godišnje moraju plaćati 500 kuna da bi automobilom došli do svojih kuća, a upozorili su i na nemogućnost legalizacije objekata u tom području.

U organizaciji Udruge Merjan, okupili su se ispred ulaza u Vilu Dalmacija i pješice Meštrovićevim šetalištem stigli do rampe na Institutu gdje je prosvjed i završio. Predsjednik Udruge Merjan Goran Jugović je objasnio da su se na prosvjed odlučili zbog toga što se prvenstveno radi o pravilnicima koje provodi Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan pod ravnateljstvom Mate Kosovića.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Parking na rivi Oglasila se gradska firma Splićaninu prisjeo dvosatni parking: "Naplatili su mi 119 eura, ovo je prevarantski račun"

>> Većina radnika napustila Brodosplit, a Debeljak tvrdi: 'Situacija je fantastična, svi su zadovoljni'

'Svi pravilnici koji se provode su nelegalni, barem nam je tako kazao viši pravni savjetnik u poglavarstvu grada Splita, jer ih nije proglasilo Gradsko vijeće i nisu oglašeni u službenom glasniku grada. Pravilnici se odnose na ograničenja stanara. Samim time javna ustanova je u prekršaju zbog čega će protiv nje na sudu vjerovatno biti pokrenut postupak', najavio je Goran Jugović.

Stanarima u tom dijelu Marjana, a ima ih dvjestotinjak, posebno smeta što im se posljednje dvije godine naplaćuje 500 kuna godišnje kako bi automobilom došli do svojih kuća, a u isto vrijeme, kažu, posjetitelji ugostiteljskog objekta u park-šumi to mogu napraviti potpuno besplatno. Naglasili su i kako je veliki problem legalizacija.

'Iako je jednoglasno odlučeno na sjednici Gradskog vijeća grada Splita da se stanovnicima park-šume Marjan i ostalih područja na kojima po članku 6. zakona o legalizaciji nije moguća legalizacija, Grad to omogući, mi se još nismo maknuli s početne točke od prije godinu dana', dodao je Jugović.

Vlaho Primorac, vlasnik stambenog objekta na Institutu novinarima je ispričao kako je za ovu godinu ulazak automobilom u park šumu Marjan platio 800 kuna, no da mu je 200 kuna vraćeno nakon par dana. 'Svake godine je cijena drugačija. Prije nego je krenulo naplaćivanje nas nitko nije o tome obavijestio već su nam samo poslali uplatnice. Ako ne bih plaćao taj ulaz do svoje kuće, imam pješačiti dva kilometra', kazao je Primorac.

Među prosvjednicima je bio i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šume Marjan, a ujedno i predsjednik društva Marjan Srđan Marinić koji je rekao da nije u redu što se stanarima naplaćuje ulaz u park šumu.

'U svakom slučaju to smatramo nelegalnim i naplatu što prije treba promijeniti, te uspostaviti nova, jasna i nedvosmislena pravila ponašanja posjetitelja i stanara park šume Marjan. Za ovakvo sadašnje stanje na Marjanu krivim smatram ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Marjanom Matu Kosovića', rekao je Marinić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene