Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Balans tijekom kriza

Hrvatska hit destinacija opet rekorder po broju letova: "Najbolje mjesto, bolje od Italije"

Aktualno Galerija Zračne luke - 4 Zračne luke - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zračne luke - 5 Zračne luke - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zračne luke - 3 Zračne luke - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zračne luke - 2 Zračne luke - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zračne luke - 1 Galerija 1/5 >>
Dobre vijesti o zračnom prometu u Hrvatskoj. Najviše je zrakoplova slijetalo i uzlijetalo u Split i iz njega.

Splitski aerodrom je rekorder i ove godine, kažu prve ljetne statistike državnog zavoda, one za lipanj. U lipnju su imali 418.000 putnika, što je porast od 264 posto u odnosu na lipanj prošle godine kada je vladao koronavirus, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Split je hit, pogotovo mladima. "Genijalno, najbolje mjesto na kojem sam bio na ljetovanju, bolje od Italije", zadovoljno je rekao Pablo, turist iz Brazila.

No, koliko god dobra sezona, još joj nedostaje da ulovi rekordnu 2019. "Zračna luka Split je zaista ljeti najprometniji aerodrom u državi. Mi smo 2019. godine imali 723.000 putnika u srpnju što je apsolutni rekord Hrvatske", rekao je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luka Split.

Dodaje da su trenutno, u odnosu na 2019. godinu, negdje na oko 90 posto prometa.

  Pročitajte i ovo Domagoj Mikić SEZONA U PUNOM ZAMAHU Kilometarske kolone na autocestama, policija ima nekoliko savjeta, oglasio se i ministar Božinović

Pročitajte i ovo Put do Splita: Autocestom ili starom cestom? - 5 Donosi DNEVNIK Nove TV Starom cestom ili autocestom od Zagreba do Splita? Dnevnik Nove TV provjerio je što se više isplati

Dubrovačka zračna luka u lipnju je s 311.000 bila na drugom mjestum po prometu putnika. Dok Split na godišnjoj razini već ovih dana očekuje izbrojiti dva milijuna putnika, Dubrovnik će to moći tek u listopadu.

Zarebački aerodrom s 291.000 putnika u lipnju stoji iza Splita i Dubrovnika. "Rastemo i očekujemo krajem kolovoza imati 90 posto kao 2019", rekla je Lidija Capković iz Zračne luke Franjo Tuđman Zagreb.

Ali za razliku od aerodroma turističke obale koji ljeti cvjetaju, a potonu zimi, Zagreb cijelu godinu, zbog poslovnih i diplomatskih posjeta ima stalan veliki broj letova i putnika. Pula bi bila sretna i da je ponovila 55 posto prometa od 2019., ali nije. Unatoč optimizmu, još se oporavljamo i balansiramo u datim okolnostima.

 

Više o turističkoj sezoni pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene