Ako je suditi prema rezervacijama hotelskog smještaja pred nama je sjajna turistička sezona. Agencije su u ljetnim mjesecima rezervirale većinu aranžmana. No pitanje je tko će uslužiti goste jer radnika itekako nedostaje.

Galerija


Špica sezone u hotelima dobrim je dijelom rasprodana.

Vezani članci Ilustracija, radovi na hotelu (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Punom parom u novu sezonu: U turizam se investira čak 940 milijuna eura Slika nije dostupna Kako besplatno ljetovati u Zadru: Neviđeni bezobrazluk u bivšem kampu Punta Bajlo

"Booking i rezervacije ove godine idu puno brže nego prošle godine", govori Boris Žgomba iz udruženja putničkih agencija pri HGK.

Naime prošle godine je 7. i 8. mjesec bio pun. Veoma rano se napunio, odnosno nije bilo mjesta i gosti poučeni tim iskustvom ranije bukiraju.

Hoteli čine 29% ukupnog broja kreveta. Podaci za apartmane i sobe nisu dostupni. Pojačan interes za hotelskim smještajem potvrđuju i iz Hrvatske turističke zajednice.

Hoteli se pune, radnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hoteli se pune, radnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

No pitanje je hoće li goste imati tko uslužiti jer sezonskih radnika nedostaje. Prema podacima HZZ-a trenutačno je na raspolaganju gotovo 14 tisuća slobodnih sezonskih radnih mjesta. Najviše nedostaje konobara - čak 2453. Zatim spremačica, čistačica, kuhara, ali i 479 recepcionara.

Hoteli se pune, radnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hoteli se pune, radnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Iz sindikata turizma i usluga za slabu zainteresiranost radnika prije svega krive niske plaće.

"One su u odnosu na prosječnu plaću Republike Hrvatske u našoj djelatnosti 21 posto niže što smatramo da je nedopustivo", govori Tončica Banović iz Sindikata turizma i usluga.

Još prošle godine smo bili suočeni s velikim problemom nedostatka radne snage i mislimo da će se i ove godine isti problem ponoviti.

Prvi je test već idući vikend za Uskrs. No tada svi hoteli još neće biti otvoreni pa sindikati kažu da će situaciju izvući stalno zaposleni radnici. Lani je za uskrsni vikend zabilježeno 122.000 dolazaka i 408.000 noćenja. HTZ ove godine očekuje još bolje rezultate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr