Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Selotejp' i 'Garaža'

Špegelj zbog bolesti nije svjedočio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženim za ubojstvo srpskim civilima u Osijeku 1991. danas je pročitan iskaz prvog ratnog ministra obrane Martina Špegelja koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu.

Bivši ministar obrane u iskazu iz istrage izjavio je da je čuo za postrojbu zvanu BOB (Branimirova osječka bojna) ali nije vidio tu postrojbu niti zna tko je njom zapovjedao. No, po njegovom mišljenju postrojbom je najvjerojatnije zapovjedao Glavaš jer je on bio sekretar narodne obrane i zapovjednik obrane grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gerovac: Getoš Magdić ispitana bez prisile Slika nije dostupna Saslušani svjedoci zbog kojih je Glavaš u pritvoru

Prvooptuženi Glavaš prigovorio je na Špegeljev iskaz tvrdeći da su sjećanja svjedoka u suprotnosti sa sadržajem dokumentacije koja mu je predočena. Svjedok je govorio po sjećanju, a kad su mu predočeni dokumenti onda je korigirao iskaz sukladno sadržaju, kazao je Glavaš. Ocjenivši Špegeljev iskaz donekle proturječnim tužiteljstvo je predložilo da ga se dodatno ispita u njegovom domu na okolnosti zapovjednih dužnosti Glavaša. Sud će o tome odlučiti naknadno.

Svjedok Ratko Žuvela, pripadnik zaštitne čete koji je od druge polovice rujna do kraja srpnja 1992. zapovjedavo tzv. Crvenom vojarnom u Osijeku, rekao je da ne zna ništa o ubojstvima civila. Za ubojstvo 31. kolovoza 1991. kad je u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu ubijen civil (Čedomir Vučković) svjedok je rekao da se tada nalazio u blizini, ali da ne zna što se dogodilo. Tvrdi da je čuo nekoliko hitaca nakon čega je dotrčao u dvorište i na tlu vidio jednu osobu oko koje je bilo nekoliko uniformiranih osoba i Glavaš. Kazao je da je Glavaš tada naredio da se nazočni udalje i osigura mjesto zbog očevida te da je nakon pola sata došla policija.

Svjedok je rekao da nije znao tko je ležao u dvorištu, ali je čuo da je riječ o civilu. Kazao je da se u Crvenoj vojarni neko vrijeme nalazilo između 50 i 60 osoba osumnjičenih za pobunu protiv Hrvatske. Tvrdi da s tim osobama nisu mogli doći u kontakt pripadnici HV-a te da je Glavaš jednom prilikom upozorio da im ne smije pasti kosa sa glave.


Glavaš nije imao vojne nadležnosti nad zaštitnom četom?

Svjedok Darko Tolić, bivši Glavašev zamjenik u Sekretarijatu za narodnu obranu rekao je da nema nikakvih saznanja o ubojstvima i mučenjima civila. Ustvrdio je da to ne bi bilo ni moguće jer je u dvorištu u kojem se nalazio Sekretarijat djelovao i civilni sektor. Za Glavaša je rekao da nije imao vojne nadležnosti nad zaštitnom četom, a za suoptuženu Gordanu Getoš Magdić da nije bila tajnica u Glavaševom Sekretarijatu.

Glavaš je sudu predao dokument od 27. studenog 1991. iz kojega je, kako tvrdi, vidljivo da Getoš Magdić u studenom i prosincu nije bila tajnica u Sekretarijatu.

Suđenje se nastavlja sutra kad bi iskaz trebao dati Tomislav Čombor i Nena Mesić. Njezino svjedočenje je upitno jer nije zaprimila sudski poziv. Riječ je o bivšoj predsjednici Upravnog vijeća Doma za žrtve obiteljskog nasilja 'Rovinjsko sunce' optuženoj da se zlouporabama položaj i ovlasti nezakonito okoristila za nešto više od 65 tisuća kuna namijenjene Domu. Ona je 1991. živjela u Osijeku i priključila se obrani grada. U istrazi je kazala je da je radila administrativne poslove u Uredu Zbora narodne garde koji se nalazio u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu te da ništa ne zna o zločinima nad civilima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene