Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spašavanje karlovačkog speleologa još uvijek u tijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spašavanje karlovačkog speleologa Igora Jelinića iz jame Piaggia Belle u talijanskim Alpama u završnoj je fazi na vodenom djelu zvanom "Mokre noge", a sve se odvija dobro, pa je i Jelinić u dobrom stanju.

Procjenjuje se da bi vodeni dio spasilačke akcije mogao potrajati desetak sati. 

Pročitajte i ovo Spašeni speleolog Mark Dickey - 2 Nakon izvlačenja iz špilje Spašeni američki speleolog za Dnevnik Nove TV: "Hrvatski spasioci bili su izvanredni. To su ljudi u koje sam imao maksimalno povjerenje" Spašen američki speleolog - 5 Devet dana u spilji Pogledajte kako je izvedena zahtjevna akcija spašavanja speleologa: "Bili smo vrlo emotivni i danima se silno trudili ne zaplakati"

Nakon toga slijedi izvlačenje lakšim, širim, suhim i manje strmim djelom, tako da je procjena spasitelja da bi Igor Jelinić mogao izaći iz jame sutra oko podneva.

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja mole medije da ne šire
dezinformacije kako je Jelinić u polusvjesnom stanju, na morfiju te da ga spašavaju ronioci, jer je točno "samo to da je morfij zbog bolova dobio u srijedu. Sada odlično surađuje sa spasiteljima, a vodeni dio jame nije dublji od vode do koljena, te su spasitelji samo zbog zaštite od vode u roniteljskim odjelima", kaže Basara.
Najzahtjevnija i najopasnija dionica puta bila je ona prije vodene, jer su se nosila i užad morala sigurno provući kroz uske vertikalne kanale. 

Mada su neki mediji objavili da je akcija spašavanja Igora Jelinića završena, ona je ipak još u tijeku, javila je Hrvatska gorska služba spašavanja. Sve se odvija u najboljem redu i nema posebnih problema, no speleološki objekt je vrlo zahtijevan. Konačno izvlačenje na površinu očekuje se tijekom današnjeg dana. Nakon toga je Jelinić dobio hranu infuzijom, te je bio utopljen i malo se odmorio prije nastavka puta kroz "Mokre noge".

Nakon što je u srijedu u 22 sata slomio gležanj i ozlijedio rame, Jelinić je u četvrtak dobio liječničku pomoć te se od tada obavljaju pripreme i akcija izvlačenja na putu dugom četiri kilometra s dubine od 300 metara. Akciju provodi 120 spasitelja u smjenama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene