Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javni bilježnici nisu poskupjeli

Solemnizacija umjesto ovjere: Zakonom se štite vjerovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Javnobilježnička tarifa je ista 16 godina,', informacija je iz Hrvatske javnobilježničke komore.

U medijima se pojavila informacija da su usluge javnih bilježnika poskupjele za 2400 posto, točnije, usluge solemnizacije za stambene kredite. Potpredsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov pojasnila je kako je 1. siječnja došlo do promjene Ovršnog zakona, po kojem se promijenila forma pravnog posla. Detaljnije, više nema ovjere dokumenata nego se oni odsad moraju solemnizirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) manje naknade Javni bilježnici objavili cijene za ovjeru moratorija na kredite: "Osjećamo profesionalnu i moralnu obvezu" Slika nije dostupna Lovrin: Imenovanja javnih bilježnika su zakonita

>>Usluge bilježnika poskupjele za 2400 posto

'Obične i bianco zadužnice više se ne ovjeravaju nego solemniziraju, a to znači da javni bilježnik u potpunosti mora ući u u sadržaj isprave, objasniti pravne posljedice i odgovarati za iznos. Cijena solemnizacije također se nije mijenjala godinama', rekla je Lucija Popov.

Ovjera se odnosi isključivo na potpisivanje određene osobe dokumenta pred javnim bilježnikom, a solemnizacija uključuje sve strane i njome se dobiva pravomoćna ovršna isprava. Drugim riječima, ako podignete kredit za stan i ne možete ga otplaćivati, vjerovnik automatski kreće u ovrhu kako bi se namirio.

'Tarifa za solemnizaciju ide prema visini iznosa kredita, s tim da smo primijenili najnižu moguću propisanu tarifu za standardizirane obrasce, koja iznosi 50 posto iznosa tarife za solemnizaciju isprava. Komora je predvidjela da će doći do povećanja troškova za sve kredite pa smo o tome obavijestili Udrugu banaka i Hrvatsku gospodarsku komoru-Udruženje banaka. Uvjereni smo se da ćemo u suradnji s ministarstvom Pravosuđa u najkraćem vremenu riješiti situaciju', rekla je Popov.

Dodala je da je Komora spremna usuglasiti s nadležnim državnim tijelima tarifu solemnizacije u skladu s uvjetima koje diktira socijalna i gospodarska situacija u državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene