Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana: Približavanje Hrvatske EU najviše će pomoći Hrvatima u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana ocijenio je kako će približavanje Hrvatske prema EU najviše pomoći Hrvatima u BiH, no da oni moraju imati zaštitu unutar BiH.

'Dalji napredak na putu integracija u Europsku uniju i razmjena iskustava iz toga procesa predstavlja najbolji način da Hrvatska pomogne Hrvatima u BiH. Hrvati u BiH moraju imati mehanizme zaštite unutar BiH, a ne od strane susjednih zemalja', rekao je Solana.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Slika nije dostupna Schwarz-Schilling ostaje u BiH i nakon isteka mandata

Solana je povodom današnjeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Luxembourgu istaknuo kako je Hrvatska puno više napredovala od BiH prema EU što je po njemu 'jasan dokaz da svaka zemlja može napredovati vlastitim tempom'. Prema njegovim riječima, hrvatsko je iskustvo vrlo korisno za BiH, ali i ostale zemlje regije.

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku ocijenio je kako će napredak k Europskoj uniji osigurati BiH 'političku stabilnost i ekonomski napredak', ali i zaštitu pojedinačnih i kolektivnih prava što je od iznimnoga značenja za Hrvate u BiH kao najmalobrojnijeg naroda.

'Ovdje je riječ i o ustavnoj reformi. To je mogućnost za sve konstitutivne narode u BiH, uključujući i Hrvate, da, u dogovoru s druga dva konstitutivna naroda, prilagode Ustav. Svi bosanskohercegovački narodi žele živjeti u uspješnoj, efikasnoj državi, sposobnoj napredovati u procesu europskih integracija'.

Solana je čestitao građanima BiH potpisivanje SSP-a tvrdeći da 'predstavlja prvi veliki korak ka članstvu u EU'.

'Sa strane EU, mi stalno ponavljamo da želimo da BiH i druge zemlje zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU. Naša želja da se pridružite je važna, ali nije dovoljna. Da biste bili dio EU, morate igrati prema zajedničkim pravilima. Što prije to učinite, prije ćemo moći krenuti dalje', pojasnio je španjolski diplomat.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica će zatvoriti Ured visokog predstavnika 'kada Europska unija bude preuzela vodeću ulogu ispred međunarodne zajednice' što je povezano s približavanjem ove zemlje Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene