Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom u 23:05

Šokantne ispovijesti žena nakon tretmana botoksom: "Mrvili su mi se zubi. Ispala mi je polovica kose"

Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 10
Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 10 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 4 Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 5 Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno +14 Provjereno istražuje injekcije botoksa (Foto: Provjereno) - 6 Galerija 1/19 >>
Oduzimanje udova, tremori, bolovi u cijelom tijelu, nesvjestice, povraćanje i slabost – ovo su samo neke od teških nuspojava koje opisuju žene nakon tretmana injekcijama botoksa. Tvrde da im je tretman peglanja bora život pretvorio u noćnu moru, a Provjereno večeras donosi njihove šokantne ispovijesti.

Svakodnevno ga koriste milijuni. Funkcionira tako da blokira vezu između živca i mišića, pa mišići više ne mogu raditi. U Americi je zabilježeno više od 30 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s injekcijama botulinskog toksina. Proizvođač je isplaćivao milijunske odštete, udruge za zaštitu potrošača prosvjedovale su, pa izborile da na bočici stoji – kosturska glava. U Europi oznake nema, a iako je na HALMED-ovim stranicama popis nuspojava podugačak, u praksi se o njima ne govori.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

"Doživjela sam trnjenje usana, jezika, oduzimanje ruku, trnjenje nogu, tremore. Počela sam vrištati. Znala sam da umirem. Zadnjim atomima snaga nazvala sam liječnika i rekla da se nešto događa, da mi se oduzimaju noge, tada više nisam mogla ni govoriti. Trzala sam se. Cijelo mi je tijelo poskakivalo, dakle kao da se radi o konvulzijama", potresna je priča jedne od sugovornica, mlade znanstvenice u Zagrebu. Bio joj je to četvrti posjet doktoru za ljepotu, a pola sata nakon injekcije – osobu koja je bila zauvijek je izgubila.

"Ubrzo sam počela čuti tutanj u glavi, vrućinu u glavi, udarac u prsa, nemogućnost disanja pa jedno 15-ak simptoma koje nikada nisam osjetila. Pet minuta bilo je tako, pet minuta bilo je dobro i opet 5 minuta napadaj", priča. Stanje joj se iz dana u dan pogoršavalo, medicinska se dokumentacija množila, a liječnici su je uvjeravali da joj nije ništa. "Izgubila sam 10 kilograma u mjesec dana, prekrila sam se ranama. Mrvili su mi se zubi. Ispala mi je polovica kose. Ja sam gotovo u cijelosti izgubila vid na jedno oko", priča.

Smogla je snage i sama krenula u istraživanje. Bila je uvjerena da je njezino stanje posljedica injekcije botoksa. Uz pomoć liječnice, na Facebooku se povezala s ljudima koji imaju iste simptome i shvatila je da nije sama, a jedna od žrtava ima i dokaz da joj je nakon dugo vremena botulinski toksin pronađen u krvi. Krv je testirana u poljskom nacionalnom veterinarskom institutu, a nitko drugi u Europi, tvrdi, taj test nije htio napraviti.

"Kako je moguće da je lijek dopušten, a nije napravljena farmakokinetička studija, da se ne zna što se s botulinomskim toksinom događa u tijelu, odnosno kad se izlučuje, kako se izlučuje i izlučuje li se uopće", kaže znanstvenik Zdravko Lacković, a isto su za Provjereno potvrdili i iz HALMED-a. Unatoč tome, u nekoliko poliklinika s kojima je kontaktirala ekipa Provjerenog tvrde da  je postupak potpuno siguran.

Cijelu priču pogledajte večeras na Novoj TV nakon utakmice Hrvatska – Španjolska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene