Obavijesti Pretražite Navigacija
Stabilna demokracija

Izvješće SOA-e: Na Hrvatsku je 2020. bilo 12 državno sponzoriranih kibernetičkih napada

SOA je objavila javno izvješće o radu u protekloj godini, ali i o aktualnom stanju sigurnosti u Hrvatskoj, za koju navode da je sigurna i stabilna demokracija.

Dotaknuli su se i situacije s koronavirusom, kazavši da je to imalo značajan utjecaj na stanje sigurnosti u svijetu.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Stručnjak za sigurnost komentirao prijetnje Plenkoviću: "Iznenadilo me javno komentiranje toga" Ilustracija sigurnosne prijetnje Bombastično izvješće SOA-e: Spriječen pokušaj osnivanja paravojne skupine, zbog susjedne zemlje vlada posebna neizvjesnost

"Pandemija je dodatno potaknula rast ekstremizma i radikalizma, pogotovo u okolnostima plasiranja dezinformacija i teorija zavjere oko europskog odgovora na krizu i učinkovitosti demokratskog i liberalnog političkog i društvenog uređenja", navodi se u izvješću.

Prema njima, teroristička prijetnja u Europi je i dalje značajna, no "trenutno nema utvrđenih izravnih terorističkih prijetnji hrvatskim institucijama, državljanima i interesima od strane terorističkih skupina/organizacija (neovisno o njihovoj ideologiji) te se teroristička prijetnja, odnosno prijetnja organiziranih napada terorističkih skupina i dalje procjenjuje niskom, ali se mogućnost provedbe terorističkog napada (prvenstveno samostalnih napadača) nikada ne može isključiti."

Osvrnuli su se i na oružani napad s obilježjima terorističkog čina koji se dogodio prošle godine na Markovu trgu. Navode da podaci upućuju da je napadač imao psihički poremećaj disocijativno bipolarne osobnosti.

SOA u svom izvješću spominje i opasnost od kibernetičkih napada zastupljenih u špijunaži, te da su potvrdili 12 takvih napada na ciljeve u Hrvatskoj, sponzoriranih od drugih država. Nije navedeno o kojim državama je riječ. Pokušaji proboja bili su i u informacijske sustave Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane.

Više o ugrozama koje prijete Hrvatskoj pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19:15.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene