SOA je objavila javno izvješće o radu u protekloj godini, ali i o aktualnom stanju sigurnosti u Hrvatskoj, za koju navode da je sigurna i stabilna demokracija.


Dotaknuli su se i situacije s koronavirusom, kazavši da je to imalo značajan utjecaj na stanje sigurnosti u svijetu.

Vezani članci Daniel Markić - 3 Daniel Markić predstavio saborskom odboru izvješće o radu sigurnosne agencije Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković ne odustaje: I u Bruxellesu govori o "hibridnom medijskom ratu" u Hrvatskoj

"Pandemija je dodatno potaknula rast ekstremizma i radikalizma, pogotovo u okolnostima plasiranja dezinformacija i teorija zavjere oko europskog odgovora na krizu i učinkovitosti demokratskog i liberalnog političkog i društvenog uređenja", navodi se u izvješću.

Prema njima, teroristička prijetnja u Europi je i dalje značajna, no "trenutno nema utvrđenih izravnih terorističkih prijetnji hrvatskim institucijama, državljanima i interesima od strane terorističkih skupina/organizacija (neovisno o njihovoj ideologiji) te se teroristička prijetnja, odnosno prijetnja organiziranih napada terorističkih skupina i dalje procjenjuje niskom, ali se mogućnost provedbe terorističkog napada (prvenstveno samostalnih napadača) nikada ne može isključiti."

Osvrnuli su se i na oružani napad s obilježjima terorističkog čina koji se dogodio prošle godine na Markovu trgu. Navode da podaci upućuju da je napadač imao psihički poremećaj disocijativno bipolarne osobnosti.

SOA u svom izvješću spominje i opasnost od kibernetičkih napada zastupljenih u špijunaži, te da su potvrdili 12 takvih napada na ciljeve u Hrvatskoj, sponzoriranih od drugih država. Nije navedeno o kojim državama je riječ. Pokušaji proboja bili su i u informacijske sustave Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane.

Više o ugrozama koje prijete Hrvatskoj pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19:15.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju