Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SNV završio Veliku skupštinu prihvaćanjem Izjave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće (SNV) aklamacijom je danas prihvatilo Izjavu Velike skupštine SNV-a kojom se želi unaprijediti položaj Srba u RH i pridonijeti općem boljitku RH i njezinim boljim odnosima s Republikom Srbijom te njihovoj zajedničkoj europskoj perspektivi.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je kako Srbi u Hrvatskoj danas imaju premali utjecaj te da je današnji skup organiziran kako bi se to promijenilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Andrej Plenković komentirao i datum izbora Plenković: "Ostao sam zapanjen što se Kovesi usudila komentirati moju izjavu o EPPO-u"

Ova institucija treba i može imati veći utjecaj i zato smo se danas ovdje okupili, naglasio je Pupovac i dodao da skupom žele poručiti kako je potrebno promijeniti činjenicu da su Srbi u Hrvatskoj danas "nekoordinirani i bez vertikalne povezanosti".

"Okupili smo se da kao organiziran narod, s jasnom i čvrstom institucijom, otvaramo vrata tamo gdje su zatvorena i izgradimo putove za integraciju u hrvatsko društvo jer ih još treba mnogo izgraditi", dodao je Pupovac. 

>> Pupovac: Tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid je opterećenje

"Nismo se okupili da bismo se getoizirali, getoizacije nam je i previše", naglasio je.

Želimo biti integrirani u hrvatsko društvo i na izbore izlaziti kao ravnopravni građani Hrvatske koji jednako biraju kao i drugi te, uz opće biračko pravo, imati i posebno biračko pravo, rekao je Pupovac.

Predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je Hrvatska postavila visoke standarde u zaštiti nacionalnih manjina i treba ih provoditi u skladu s potrebama i mogućnostima.

Istaknuo je važnost europskog udruživanja i rekao kako se sada prvi put događa da se Europa udružuje u interesu malih i velikih, moćnih i onih koji moći nemaju, bez ratova kao sredstva za postizanje cilja.

"Nacionalne manjine postaju mostovi suradnje, mostovi koji povezuju narode i države, i više ne mogu biti ničiji motivi za osvajanja tuđih teritorija", istaknuo je Mesić i dodao da je, kada postoji europska regulativa, jednom Nijemcu svejedno s koje je strane granice.

"Sutra to mora biti i na ovom našem prostoru. Zato je za nas važna ta udružena Europa - da bude svejedno jednom Srbinu je li s jedne ili s druge strane granice, jednom Hrvatu je li s jedne ili druge strane granice. Nema potrebe za mijenjanje granica, nego za otvaranje granica prema susjedu i drugima", naglasio je hrvatski predsjednik.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kojega su nazočni izaslanici burno pozdravili, poručio je da je Republika Srpska spremna na suradnju s Hrvatskom i SNV-om u rješavanju problema Srba u Hrvatskoj. Ocijenio je da je današnji skup velik uspjeh te uputio poruku ohrabrenja SNV-u u organiziranju i artikuliranju interesa Srba u Hrvatskoj.

Također je ustvrdio kako su Srbi bili veliki stradalnici raspada Jugoslavije, a na međunarodnoj pozornici doživljeni su kao 'loši momci'.

"Mi svaki dan radimo na tome da osiguramo bolji život i srećemo mnoge Srbe iz Hrvatske koji uporno traže pravdu, svoju imovinu tamo gdje su je ostavili. Proživjeli su žestoku torturu od međunarodnih faktora koji su BiH nametnuli jedne uvjete za povrat imovine, a Hrvatskoj sasvim druge", ocijenio je Dodik.

Dodao je da su Srbi iz Hrvatske koji su zamijenili svoju imovinu odlukama raznih međunarodnih tijela i sudskih instanci bili prisiljeni napustiti imovinu koju su dobili u RS, a nisu mogli vratiti svoju imovinu u Hrvatskoj. "Moja vlada je donijela zakon kojim je zabranila provođenje presuda te vrste", rekao je Dodik i poručio Srbima u Hrvatskoj da se mogu obratiti i Republici Srpskoj za svaku vrstu pomoći "uvažavajući činjenicu da je Hrvatska država i ima svoje institucije".

Dodik je rekao kako on RS doživljava kao državu iako ima onih koji misle da ona to nije. "Nama je BiH nametnuta. Poštujemo Dayton, ali to je tijesan okvir u kojemu ne možemo ostvariti svoje interese", rekao je Dodik.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković istaknuo je kako Vlada RH iznimno cijeni autentičnu politiku koju predstavnici srpske manjine i Srpsko narodno vijeće kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj odgovorno i samostalno vode u Hrvatskoj.

Kao predstavnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića skup je pozdravio predsjednik Izvršnog vijeća Autonomne Pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene