Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barem na 5 posto

SNH i HND: Smanjite PDV na tiskovine na barem pet posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog teškog stanja u tiskanim medijima koji se suočavaju s padom naklade i prihoda od oglašavanja, nelikvidnošću, rezanjem prava i otpuštanjima te u konačnici gašenjem, Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo zatražili su da se PDV na tiskovine smanji barem na pet posto.

Najgore je u tiskanim medijima koji su, osim zbog gospodarske krize, u takvo stanje došli jer su pod izravnim utjecajem novih medija, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Zdenko Duka koji smatra da bi PDV na tiskovine trebalo smanjiti s deset na barem pet posto.

Upozorio je da je naklada u ovoj godini pala za deset posto, a nelikvidnost je tolika da banke drže glavni vlasnički udio u medijima. Zbog takvog stanja, rekao je Duka, ne smije se amnestirati vlasnike koji su do prije pet godina iz tih medija izvlačili veliki profit i bavili se drugim aktivnostima.

Predsjednik SNH Anton Filić smatra da država, zbog dramatičnog stanja u medijima, ne smije ostati po strani te da bi im raznim mjerama trebala pomoći. S tim u vezi sindikat će morati nešto poduzeti, rekao je Fiolić, koji se zauzima za smanjenje PDV-a na tri posto te za osnutak fonda za subvencioniranje kupnje novina, kao u Francuskoj.

Čelnici novinarskog društva i sindikata posebno teškim ocijenili su stanje u 'Vjesniku', u kojem je pokrenut stečaj, a zaposleni su bez plaće devet mjeseci, te u nedavno ugašenom tjedniku 'Forum' u vlasništvu 'Večernjeg lista' čije se novinare sada, kako tvrde, diskriminira.

Glavni povjerenik SNH u 'Večernjem listu' Dražen Ćurić ustvrdio je da su novinari tog dnevnika koji su bili u štrajku smišljeno prebačeni u novoosnovani tjednik 'Forum', koji je nakon toga ugašen. 'Sada, kada gledamo unazad, vidimo da je riječ o smišljenom pothvatu. Prvo su nas locirali, zatim identificirali, transferirali i izolirali, a sve kako bi nas se riješili', rekao je Ćurić.

>> HND pozvao sud u Dubrovniku da pusti tursku novinarku

Ustvrdio je kako su većini tih 'vrhunskih' novinara koji ponovno trebaju početi raditi u 'Večernjem listu' ponuđeni ugovori koji ih promoviraju u početnike, a nekima se 'status spušta za čak tri stepenice'. Iako ih je uprava donedavno hvalila kao Mourinho Modrića, sada Modrići 'Večernjeg lista' više ne igraju za prvu momčad, nego im uprava velikodušno nudi da budu obični skupljači lopti, rekao je Ćurić te istaknuo da bi do jučer vodeći komentatori i analitičari sada s tržnice trebali izvještavati o cijeni salate.

Božena Matijević, novinarka koja je radila u 'Forumu', smatra kako za njih zapravo nema mjesta u 'Večernjem listu' jer su to novinari koji otvoreno izražavaju svoje mišljenje i kritike. Sindikalna povjerenica u 'Vjesniku' Marijana Matković upozorila je da su se odmah na početku stečajnog postupka suočili s apsurdima koji proizlaze iz izmjena stečajnog zakona po kojemu tvrtka čija materijalna imovina nije dostatna za pokriće troškova stečaja ne može angažirati računovodstvo koje bi izračunalo radničke tražbine i pripremilo ono što je potrebno za stečajni postupak.

Izrazila je bojazan da će imovina 'Vjesnika', to jest države, u stečajnom postupku biti rasprodana za vrlo mali iznos bez odgovarajuće procjene vrijednosti iako vrijedi barem deset puta više. 'Danas smo u situaciji da ćemo sami morati platiti čavle da bismo mogli pokopati 'Vjesnik', rekla je Matković, koja se zauzima za to da se vrijedni arhiv i imovina 'Vjesnika' izuzme iz stečajnog postupka te da ostane u vlasništvu države i dostupna javnosti.

U toj imovini je i 37 umjetnina koje su prikupljene od 60-ih godina prošlog stoljeća, ali ih je, po riječima bivše novinarke 'Vjesnika' Ranke Radovinović, '15 zamračeno'. Ona smatra da je stečaj u 'Vjesnik' došao prekasno. 'Mi radnici smo jedini ispali krivci, a bivše uprave su uhljebljene', zaključila je. (Hina)

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera'' Slika nije dostupna O aktualnim temama Milanović o ideji žica na granicama: "Na vanjske granice, uffff... ne sviđa mi se to"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene