Epicentar je zabilježen oko 12 kilometara jugoistočno od Gračaca na dubini od 10 kilometara, javlja EMSC.

Galerija Krešimir Kuk Krešimir Kuk +0 Krešimir Kuk, seizmolog

U nedjelju oko 13 sati područje oko Gračaca pogodio je potres, javlja EMSC. Prema prvim podacima magnitude je bila 4,2 po Richteru, no ubrzo je smanjena na 4,0.

Vezani članci Potres Zašto se nakon potresa nije odmah oglasio EMSC? Objavljeno zanimljivo objašnjenje Ilustracija Snažan potres magnitude 5,7 probudio usnule građane: Ozlijeđeno najmanje 276 ljudi

Hrvatski seizmolozi su pak objavili da je potres imao magnitudu 4,2 po Richteru.

Epicentar je zabilježen na dubini od oko 10 kilometara, oko 12 kilometara jugoistočno od Gračaca. 

Podrhtavanje se osjetilo diljem Dalmacije, u Zadru, Šibeniku, Sinju, Splitu...

"Ovaj se zaista čuo i osjetio", napisala je u komentaru jedna pratiteljica EMSC-a iz Zadra. "Kuća se zatresla", posvjedočio je pratitelj iz Gračaca, a drugio je dodao da je "drhtalo kao kad su tenkovi '95. prolazili". 

Očevidac iz Kistanja napisao je: "Prvo se čula tutnjava, kao grmljavina, zatim je krenulo ponovno tunjati i ljuljati sve oko nas i nakon 2 min jos dvaput je zatutnjalo".

"Vrpolje kod Knina, jako neugodno, sve se treslo, bili smo vani, užas jedan", "Čula se jaka tutnjava i dobro je protreslo (Maslenica, pored Zadra)", "Jako se zatreslo u Benkovcu", samo su neka od svjedočanstava.

Potres se osjetio i u BiH te čak do Karlovca, a dojave su stizale iz mjesta diljem Like i Dalmacije.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su županijski centri 112 zaprimili mnoštvo dojava građana, međutim do sada nisu zaprimljenje dojave o oštećenjima ili ozlijeđenima.

Seizmolozi: Ovaj potres ne treba povezivati s onima na zagrebačkom području

Iz Seizmološke službe kažu kako ovaj potres nije povezan s potresima na zagrebačkom području.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama.

"Radi se o drugom epicentralnom području koje je također u ovoj godini pa i prethodnih bilo aktivno. Današnji potres je najjači, imao je 4,2 po Rihteru. Nakon njega su uslijedila još 3,4 potresa manjih magnituda između jedan i dva. To je potres koji u pravilu ne bi trebao izazivati materijalnu štetu osim na nekim objektima koji nisu u dobrom stanju", kazao je Kuk.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju