Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Davorina Kobaka, smijenjenog predsjednika Uprave HŽ-a, srpska policija sumnjiči da je s također smijenjenim Milankom Šarančićem, bivšim direktorom Željeznica Srbije, u složeno zamišljenoj operaciji vraćanja duga srpskih željeznica HŽ-u namjeravao skloniti dio od ukupnog duga, otprilike tri milijuna eura, piše Jutarnji list.


Davorin Kobak, dosadašnji predsjednik Uprave HŽ-Holdinga, smijenjen je najvjerojatnije zbog informacija koje je srpske policija dostavila Zagrebu, a ne zbog financijskih skandala koji se vežu uz Biserku Robić, bivšu direktoricu Agencije za integralni transport Hrvatskih željeznica, čije prebacivanje 2,4 milijuna eura na račune offshore tvrtki ispituju USKOK i policija, tvrdi taj dnevni list.

Vezani članci HŽPP iznajmljuje lokomotive HŽ putnički prijevoz iznajmljuje lokomotive: Dnevno već od 1400 eura Slika nije dostupna HŽ-ovci na sudu: Ne osjećamo se krivima!

Kobaka, srpska policija sumnjiči da je s također smijenjenim Milankom Šarančićem, bivšim direktorom Željeznica Srbije, u složeno zamišljenoj operaciji vraćanja duga srpskih željeznica HŽ-u namjeravao skloniti dio od ukupnog duga, otprilike tri milijuna eura, piše Jutarnji list. Srpska policija posjeduje audio-vizuelne zapise razgovora Kobaka i Šarančića o tomu kako su planirali izvesti tu operaciju. O tomu su Kobak i Šarančić razgovarali više puta, a u planiranju operacije sudjelovalo je i nekoliko posrednika.

>> Smjena na čelu Uprave HŽ-a

U toj financijskoj operaciji HŽ-u bi bio vraćen dio duga, a dio novca je trebao biti prebačen na račun offshore kompanije Financial Angels LLC u saveznoj američkoj državi Delaware. Hrvatska Vlada, kao vlasnik HŽ-a, trebala je odobriti plan, ali nisu se suglasili s načinom na koji je menadžment HŽ-a kanio zatvoriti dug Željeznica Srbije. Zato je tajni dio operacije propao, navode mediji.

Transakcije je uglavnom odobravala bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić, a gdje je u konačnici završio taj novac i je li predsjednik Uprave Kobak s tim imao ikakve veze, trebalo bi se doznati tijekom kriminalističke obrade.