Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi statistički podaci

Na mobitele i internet trošimo dvostruko više nego prije šest godina, a na hranu, odjeću i obuću manje

Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Manji PDV na određene prehrambene proizvode od 2019. godine, sudeći prema strukturi potrošnje hrvatskog domaćinstva, možda bi mogao biti jedna od najboljih financijskih mjera.

To se jasno vidi i ako se pogleda čega su se posljednjih godina u hrvatskim domaćinstvima odricali, a na što su najviše trošili.

Pročitajte i ovo Ministar Marko Primorac Najavio porezno rasterećenje Ministar Primorac o Banožićevom stambenom kreditu: "Njegovo dijete može ga pitati - 'Tata, zašto ti nisi uzeo APN, a mogao si?'" Slika nije dostupna ZBOG NOVIH ZADUŽENJA Marić u Washingtonu uvjerava institucije kako se situacija u Hrvatskoj stabilizirala

Financijska karta hrvatskih domaćinstava u zadnjih više od desetljeća i pol, ali i trendovi na što se više troši, a na što manje, ukazuje i može biti važan indikator i ministru Zdravku Mariću kod stvaranja promjena u poreznoj politici.

Primjerice, 2000. godine hrvatska domaćinstva godišnje su trošila 59 tisuća kuna, a 2016. godine 87 tisuća kuna. Vidljiv je rast i čini se da smo bogatiji no kada se tu ukalkulira inflacija u ovom razdoblju gotovo da smo na nuli.

Najviše se troši na hranu i piće

Najviše se trošilo i dalje se troši na hranu i piće. 32 % obiteljskog proračuna bilo je 2000. godine izdvojeno za hranu i piće, a 2016. godine za hranu i piće izdvojili smo nešto manje, 29 %. To su zanimljivi trendovi ali to je jasan indikator ministru kod smanjivanja PDV-a na hranu i određene prehrambene proizvode, da će to biti veliko rasterećenje.

Nažalost, rasterećenja neće biti kod stanovanja i energije budući da trošimo više. Energente više ne plaćamo po socijalnim nego po tržišnim kriterijima i stoga je rast u potrošnji očekivan. Od 13 % izdvajanja u 2000. godini došli smo na 16 % u 2016. godini.

Nove tehnologije povećale potrošnju na mobitele i internet

Postoji jedan zanimljiv trend, a stigao je s novim tehnologijama. Naime, dogodila se eksplozija potrošnje za mobitele i troškova za internet. Potrošnja je narasla sa samo 2,7 % izdvajanja iz obiteljskog proračuna u 2000. godini na 5,5 % u 2016. godini. Pitanje je kako će to izgledati u sljedećim godinama.

Na kraju svakako treba spomenuti potrošnju na odjeću i obuću. Na odjeću i obuću se u 2000. godini trošilo 10 % obiteljskog proračuna dok je potrošnja u 2016. godini pala samo na 7 %.

Podsjetimo, početkom mjeseca premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su izmjene poreznog sustava koje bi stupile na snagu od iduće godine. Novim mjerama smanjuje se PDV na određene proizvode i to svježe meso, ribu, voće i povrće te pelene, za koje će stopa biti 13 posto. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene