Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPĆA STOPA PDV-a NA REDU 2020.

Plenković potvrdio niži PDV na meso, ribu, voće i povrće te pelene, Marić komentirao trošarine na duhan

Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plenković i Marić predstavljaju izmjene (Foto: dnevnik.hr) Plenković i Marić predstavljaju izmjene (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković i Zdravko Marić (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić na posebnoj presici ponovno su predstavili izmjene koje se predviđaju novom poreznom reformom.

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić na presici su predstavili izmjene poreznog sustava koje bi stupile na snagu od iduće godine.

Na početku presice premijer je potvrdio da je novi glasnogovornik Vlade Marko Milić i čestitao mu na imenovanju. Potom je, uoči ljetne stanke u radu Vlade, podsjetio na uspjehe Vladinih mjera o otpisu dugova i barem djelomičnom rješavanju problemu blokiranih. Naglasio je i kako će ova turistička sezona biti jedna od najuspješnijih u povijesti Hrvatske te da će turizam generirati prihode u proračun.

Kazao je i kako se pokazalo da su u stanju voditi računa o ozbiljnom i odgovornom trošenju javnih financija te da s time nastavljaju i dalje.

Naveo je kako je porezna reforma dobila generalnu podršku koalicijskih partnera te da će se na pojedinim segmentima dodatno raditi. "Ovime šaljemo poruku o kontinuitetu onoga što radimo za stabilnost javnih financija", kazao je. Istaknuo je kako su odlučili smanjiti stopu PDV-a na određene proizvode, i to svježe meso, ribu, voće i povrće te pelene, za koje će stopa biti 13 posto.

U smislu smanjenja opće stope PDV-a ono bi trebalo nastupiti 1. siječnja 2020. godine, najavio je Plenković. 

Zdravko Marić ponovio je kako je Hrvatska izašla iz prekomjernog deficita te da se smanjuje na godišnjoj razini stopa javnog duga u BDP-u. "Sve je to dio integralnog paketa vođenja fiskalne politke", kazao je Marić.

Istaknuo je kako ta mjera ima najveći pozitivni efekt na najviše građana. Ta se reforma, dodao je, dotiče i doprinose na plaće - predlaže se da se ukinu doprinosi za ozljede na radu i zapošljavanje, a što bi se onda preusmjerilo. Naveo je i kako je nužna racionalizacija na troškovnoj strani zdravstvenog sustava.

Naglasio je kako je to nastavak mjera koje su započete još 2016. godine. Prihodi od PDV-a u ovoj su godini planirani u iznosu od 50 miljardi kuna. "Nemamo najviši PDV u Europi, ali imamo najviši udio tog poreza", kazao je Marić. "Zato i jesmo u ovom krugu stavili naglasak na ovaj porez, odnosno kako ga smanjiti."

Dotaknuo se i trošarina na duhan: "Ne znači da ćemo se zadržati na minimalnim trošarinama za duhan, Vlada može uredbom to promijeniti."

Iako Hrvatska ima tržišno gospodarstvo te Vlada ne može nikome narediti da smanjuje cijene temeljem tog smanjenja PDV-a, naveo je kako vjeruje da će svi, zbog konkurentnosti, ipak pristati na smanjenje cijena.

"Kamo sreće da je porezni sustav rješenje svih naših problema", kazao je i dodao kako je to samo dio mjera.

Na pitanje zašto još neće smanjiti i opću stopu PDV-a, a što je bilo i u izbornom programu HDZ-a, Plenković je kazao kako će Vlada nastojati gospodarskim rastom osigurati da to bude što prije moguće. "Pogledajte kontekst, pogledajte brojke, pa ćete vidjeti gdje smo bili prije nekoliko godina, a gdje smo sada", ustvrdio je Plenković.

Komentirao je i dolazak izraelskih F-16 u Hrvatsku na Dan pobjede te istaknuo kako je ova Vlada napravila za branitelje i obranu Hrvatske jako puno.

Zdravko Marić kazao je kako u ovom koraku nije predviđeno daljnje spuštanje stope poreza na dobit, ali to svakako ostaje jedna od mjera za neke iduće faze reforme. Komentirao je i Uljanik te rekao da u ovom trenutku Vlada po pitanju tog brodogradilišta ništa ne može prejudicirati.

Andrej Plenković istaknuo je i namjeru Vlade da spoji i racionalizira broj državnih agencija, što bi trebalo zaživjeti od siječnja 2019. "Time šaljemo bitnu poruku o racionalizaciji", istaknuo je Plenković.

"Naša je ideja od samog početka bila da sav taj pozitivan efekt konsolidacije javnih financija koji smo napravili i činimo zadnje dvije, tri godine dodatno prelijemo i na porezno rasterećenje i da se to najviše osjeti na građanima, odnosno poduzetnicima kako bi imali povoljne i pozitivne povratne efekte na gospodarstvo, potrošnju, investicije, zapošljavanje, na plaće", rekao je Marić jučer nakon sastanka s koalicijskim partnerima.

Pojasnio je da bilo kakva promjena u sustavu poreza na dohodak ne znači nužno i povećanje neto plaće, jer porezni sustav i zakonodavstvo definiraju tko usteže koliko poreza i posredno drugih nameta od bruto plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene