Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PDV ne ide dolje

Još jedno predizborno obećanje koje se neće ostvariti ove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je dobro zazvučala najava smanjenja stope PDV-a na domaću hranu. No, Vlada ga ne planira snižavati ove godine. S terena stižu novi prijedlozi.

Od 20 kuna za staklenku zimnice, Marica Jovanović kroz poreze državi plati pola. Kad bi se smanjio PDV na hranu Marica bi itekako odahnula. 'Značilo bi to puno, moj bi proizvod automatski ja bi mogla snizit i više ga prodat', kaže nam Marica.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Što to znači? Svi podržavaju smanjenje PDV-a, ali upozoravaju i na moguće probleme Slika nije dostupna Država popustila Nameti za organiziranje koncerata smanjuju se na 10 posto

Nezavisni hrvatski seljaci smatraju da do veće konkurentnosti i nižih cijena mogu dovesti samo manji ulazni troškovi. 'Mi smo predložili da se smanji PDV na inpute, odnosno, seljački da kažem, da se smanji PDV na repromaterijal', kaže Mato Mlinarić, predsjednik NHS-a.

Predsjednik Živog zida koji je danas dijelio 500 porcija graha naglasio je kako neke zemlje uopće nemaju porez na hranu. 'PDV na hranu u Hrvatskoj je monstruozan, neke zemlje u Europi uopće ga nemaju, znači, nula posto je', kaže Ivan Sinčić.

U zemljama iz kojih najviše uvozimo taj je porez između 4 i 9 posto. Golema je to razlika u odnosu na 25 posto koliko plaćaju hrvatski proizvođači.

Stručnjaci kažu - niži PDV na repromaterijal ojačao bi domaću proizvodnju i smanjio poljoprivredni deficit koji iznosi milijardu i dvjesto milijuna dolara. 'Da se, recimo, PDV na repromaterijal smanji na pet posto, to bi bio kratkoročni gubitak za državni proračun od milijardu i 200 milijuna kuna, ali bi se on naplatio u roku od šest mjeseci ili godinu dana', kaže konzultant Krešimir Kuterovac.

Niža cijena hrane bilo je jedno od predizbornih obećanja, no Vlada Tihomira Oreškovića ove godine neće snižavati PDV.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene