Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 295 nameta

Parafiskalni nameti 'guše' gospodarstvenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država svake godine uzme više od 6 milijardi kuna gospodarstvenicima na ime raznih parafiskalnih nameta. Nije im se znao ni broj, a onda je vladina radna skupina utvrdila 570 različitih davanja državi. Otpisane su kazne i slične tražbine, no na popisu je i dalje više od 250 nameta. Iz vlade sada najavljuju da će dio njih biti ukinut.

Mirjana Rašić je vlasnica praonice i kemijske čistionice. Glačanje joj je kaže lakši dio posla u misiji preživljavanja na hrvatskom tržištu. Problemi kreću kada se ostavi glačala i uhvati računa. 'Jako puno troškova ima. Za male obrtnike previše je nameta', kaže Mirjana Rašić.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

U Vladinom registru našlo se 259 različitih nameta. Sada se predlaže ukidanje ili smanjenje njih 56. Procjena je da bi gospodarstvenicima u džepu na godinu ostajalo 675 milijuna kuna. 'Sve u cilju da s jedne strane najprije smanjimo troškove gospodarstvu, da to gospodarstvo i obrtnici, mali i veliki budu spremni i znači konkurentni na tržištu, i s treće strane da pokušamo investitorima svim potencijalnim poslat poruku', kaže Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

>> Proizvođači hrane imaju robu, ali je nemaju kome prodati...

Od onih značajnijih državnih nameta ukinuo bi se komorski doprinos koji postaje dobrovoljan, šumski doprinos te primjerice naknada za priključenje vode. Smanjuju se izdaci za energetsko certificiranje stanova, vodni doprinos i naknade za svjedodžbe o kakvoći proizvoda. 'Neki period koji je realan i u kojem se stvarno to može i ostvariti je po nama 4 mjeseca. Znači negdje do 01.01.2014. godine', objašnjava Šegon.

Tada bi zaokret u dosadašnjem poslovanju, zbog manjih troškova, bio i u Mirjaninoj čistionici. 'Uložila bih u neki stroj, kvalitetnije pranje, kvalitetnije deterdžente, sredstva. Možda malo uljepšati radionu', kaže Rašić. Mirjana se nada da neće morati izglačati još puno košulja prije nego što se obećanje Vlade o smanjenju broja parafiskalnih nameta i ostvari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene