Obavijesti Video Pretražite Navigacija
službeno potvrđeno

Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota udomili su dvoje djece: "Jako su sretni. Čitaju priče, zajedno kuhaju, šetaju psa, bili su na moru..."

Mladen Kožić i Ivo Šegota u studiju Dnevnika Nove TV - 1
Mladen Kožić i Ivo Šegota u studiju Dnevnika Nove TV - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mladen Kožić i Ivo Šegota u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/1 >>
Tri godine trajala je pravna bitka zagrebačkog para da postanu udomitelji. Sretni su s novim članovima kućanstva i poručuju kako u budućnosti žele udomiti više djece, ali kako bi zaštitili njihovu privatnost, neće više davati izjave.

Iz udruge Dugine obitelji u ponedjeljak je službeno potvrđeno da je zagrebački par udomio dvoje djece.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Svinjski skandal'' Stazić oštro o slučaju Šegote i Kožića: ''Ravnateljica Centra za socijalnu skrb misli da je iznad suda i zakona'' Slika nije dostupna Oporba je uz istospolne parove Bernardić primio životne partnere i dao im punu podršku u naporima za udomljavanje djece

"Možemo samo reći da su naši članovi Ivo i Mladen jako sretni s novim članovima kućanstva i da prolaze sve što i ostale obitelji; čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šetaju psa, otišli su zajedno na more i tako dalje. Jako nam je drago što su institucije ispoštovale odluke sudova i ovo nam daje nadu da se stvari u našoj zemlji ipak mogu promijeniti", rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Prema uputama nadležnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci ne smiju dijeliti i, u skladu s tim, životni partneri Kožić i Šegota donijeli su odluku kako više neće izlaziti u medije i davati izjave. No poručili su kako su udomili dvoje djece i kako ih u budućnosti žele udomiti još.

Udruga nastavlja borbu

"Znamo za još jedan par koji je bio odbijen i sad se vratio na procjenu u Centar. U našem članstvu imamo još parova koji su zainteresirani za udomiteljstvo, ali i posvajanje. Planiramo organizirati edukacije kao udruga, kako bismo sve zainteresirane LGBTI osobe informirali o tome kako mogu pomoći napuštenoj djeci i pružiti im topli dom i ljubav koju zaslužuju", dodali su.

Podsjetimo, Kožić i Šegota 2017. godine prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu udomitelji. Njihov je zahtjev uredno zaprimljen, obavili su sve potrebne evaluacije i krenuli na edukacije o udomiteljstvu, no nedugo poslije toga zahtjev im je odbijen jer "ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji" – samo zato što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od dvojice životnih partnera odlučio postati samostalni udomitelj, pravna borba koja je trajala tri godine ne bi se uopće dogodila.

U prosincu 2019. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je da Mladen Kožić i Ivo Šegota, životni partneri, mogu postati udomitelji, a u veljači 2020. Ustavni sud je donio odluku kojom je de facto potvrdio tu presudu i naveo da se Zakon o udomiteljstvu koji je trenutačno na snazi u Republici Hrvatskoj mora tumačiti tako da uključuje životne partnere ravnopravno kao i ostale udomitelje, i da je to jedina ispravna interpretacija Zakona.

U proljeće 2020. Ministarstvo obitelji donijelo je rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb te su Ivo i Mladen ponovo prošli kroz proces procjene, ovaj put s pozitivnim ishodom. Nakon što su dobili dozvolu za bavljenje udomiteljstvom, postali su i udomitelji, budući da su, kao što su više puta ponovili u posljednje tri godine, pristali na to da budu udomitelji više djece, bez obzira na dob ili poteškoće u razvoju.

Posvajanje je iduća postaja koju Dugine obitelji planiraju proći na putu prema bračnoj i obiteljskoj jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske. Nedavne presude Ustavnog suda životnim partnerima otvaraju mogućnost da postanu posvojitelji, budući da se njima potvrđuje kako oni moraju imati jednak tretman kao i bračni drugovi, što se i dogodilo u slučaju Kožića i Šegote, iako Zakon o udomiteljstvu eksplicitno ne spominje životne partnere.

"Naš Ustav i naši zakoni vrlo su jasni i jednostavni; osobe ne smiju biti diskriminirane zbog seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. I nas je iznenadilo što se ovaj slučaj zapravo dosta brzo riješio. Pravno gledajući, očekivali smo da ćemo ići do Europskog suda za ljudska prava i bili smo spremni na minimalno pet godina pravnih bitaka umjesto 'samo' tri godine. I ne smijemo zaboraviti da je u cijeloj ovoj priči najvažnija dobrobit djece, koja je također istaknuta u presudama sudova. Ne postoji dijete kojem bi bilo bolje provesti djetinjstvo u domu za nezbrinutu djecu nego uz podršku odraslih osoba, pa tako i uz dvojicu muškaraca", dodao je Martinović.

"Svim komentatorima koji se brinu kako će biti djeci s gej roditeljima poručili bismo da su upravo oni dio tog društva, da preispitaju svoje stavove o homoseksualnosti, i da razmisle kako se oni sami odnose prema najranjivijim skupinama. Djeca u duginim obiteljima u Hrvatskoj postoje već godinama, ima ih sve više i više, sad i u udomiteljskim obiteljima, i vidimo kako nam podrška raste. Iskreno želimo zahvaliti svima koji su nam u posljednje tri godine pružali podršku, ali tu ne prestajemo i nećemo prestati dok se ne izborimo za potpunu bračnu i obiteljsku jednakost", poručuju iz udruge Dugine obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene