Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon tri godine borbe sa sustavom istospolni par konačno je, izgleda, udomio djecu.


Ivo Šegota i Mladen Kožić pobijedili su u borbi sa sustavom. Kako 24sata neslužbeno doznaju, ovaj istospolni par napokon je udomio je dvoje djece.

Vezani članci Slika nije dostupna Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: "Sudske odluke svi moraju poštivati, za udomitelja nije propisana određena spolna orijentacija" Igor Šegota i Mladen Kožić (Foto: Arhiva/Patrik Macek/PIXSELL) Bernardić primio životne partnere i dao im punu podršku u naporima za udomljavanje djece

Šegota i Kožić na pravo na udomljavanje bore se već tri godine. Čak su i tužili državu kad im je odbijen zahtjev. Ustavni sud u veljači ove godine objasnio je kako je izostavljanje istospolnih parova iz Zakona diskriminatorno i ustavno neprihvatljivo.

Na konkretnom slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića rekao je da ako ispunjavaju uvjete, mogu udomiti dijete.

Visoki upravni sud u Zagrebu početkom srpnja potvrdio je presudu nižeg Upravnog suda u slučaju Kožić/Šegota protiv Republike Hrvatske radi odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Upravni sud je u prosincu 2019. poništio rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske koje je Kožiću i Šegoti onemogućilo pristup procjeni za udomitelje.

Par je ranije najavljivao kako više neće izlaziti u medije kad jednom udome dijete. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju