Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predistraga traje

Slučaj Daimler: Suradnja s Amerikancima vrlo dobra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predistraga o podmićivanju hrvatskih vladinih dužnosnika od njemačkog automobilskog diva Daimlera u nabavi 210 vatrogasnih vozila 2003. još traje i USKOK surađuje i s američkim vlastima, kazali su danas u USKOK-u ne želeći ni potvrditi ni zanijekati nagađanja nekih hrvatskih medija da je hrvatskim tijelima dostupan cijeli spis američkih istražitelja.

‘Suradnja s američkim vlastima vrlo je dobra’, kratko je za Hinu izjavio glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, ne želeći otkriti pojedinosti te suradnje i na kojem je stupnju USKOK-ova predistraga u ‘slučaju Daimler’. Neki hrvatski mediji objavili su da je hrvatskim tijelima dostupan cijeli spis američkih istražitelja s imenima osoba koje su u Hrvatskoj tražile i primile mito za kupnju Daimlerovih vatrogasnih vozila 2003.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima

>> Porezna uprava provjerava uplate Daimlera

Njemački automobilski div u početku travnja se pred saveznim sudom u Washingtonu nagodio s odvjetništvom i priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u 22 zemlje, uključivo i Hrvatsku, gdje je od 2002. do siječnja 2008. za mito navodno isplatio oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP, vrijedan 85 milijuna eura.

U dokumentima američkog suda ne navode se imena i rang podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica ‘hrvatski vladini dužnosnici’. Po tim dokumentima, isplate za hrvatske vladine dužnosnike obavljale su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko američkih tvrtaka Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura.

Ugovor s Daimlerom prije sedam godina potpisali su tadašnji članovi vlade Ivice Račana - ministri gospodarstva, financija i unutarnjih poslova Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac i Šime Lučin. Sva trojica tvrde da nisu primili mito niti im ga je tko nudio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene