Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski parlament

Slovenski zastupnici podijeljeni pri glasovanju o rezoluciji o RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu podijelili su se u četvrtak u Strasbourgu prilikom glasovanja o rezoluciji o napretku Hrvatske, a sva četiri zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP) glasovali su protiv jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se u tekstu istakne kako medijacija EU-a o hrvatsko-slovenskom graničnom treba biti temeljena i na načelu pravičnosti.

Od sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, četiri ih pripada EPP-u - Lojze Peterle, Mihael Brejc, Romana Jordan Cizelj i Ljudmila Novak. 'Ja sam glasovao protiv jer želim biti vjerodostojan. Jučer sam najavio da ću glasovati protiv ako načelo pravičnosti ne bude spomenuto', rekao je nakon glasovanja Peterle. Zastupnik Mihael Brejc je rekao da se Parlament 'stavio na stranu Hrvatske i nije htio slušati argumente'.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Slika nije dostupna Prihvaćena rezolucija o Hrvatskoj, 2009. moguć ulazak u EU

Dvoje zastupnika iz liberalne skupine, Jelko Kacin i Mojca Drčar Murko, glasovali su za rezoluciju. Kacin je ocijenio da je rezolucija 'korak naprijed, iako je pristrana i ne poštuje činjenice'. Jedini slovenski zastupnik koji se protivi politici Pahorove vlade u blokadi hrvatskih pregovora, Aurelio Juri, nije uopće glasovao. 'Ja sam se povukao iz te priče u trenutku kada se naša vlada odlučila blokirati hrvatske pristupne pregovore zbog graničnog prijepora jer sam ocijenio da je to pogrešan put', rekao je Juri, koji je u Europskom parlamentu zamijenio Boruta Pahora, nakon što je on postao premijer.

Otpala i rečenica 'poštujući interese obiju strana'

Europski parlament je s 548 glasova za i 40 protiv izglasao rezoluciju o napretku Hrvatske, a pregovori oko dijela teksta koji govori o načinu rješavanja graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora trajali su do samog početka glasovanja. Na kraju je tijekom samog glasovanja izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda podnio usmeni amandman koji je i prihvaćen. Konačna verzija u odnosu na prethodnu razlikuje se u tome što se ne spominje Međunarodni sud pravde u Haagu, nego 'međunarodno tijelo', ne spominje se ni 'sudska praksa', tako da je ostalo da se 'medijacija mora temeljiti na međunarodnom pravu'.

Prije toga je predlagano da se u tekst stavi da se medijacija treba temeljiti i 'na načelu pravičnosti', ali je to u dogovaranju kompromisnog amandmana otpalo i nije ni stavljeno na glasovanje. Otpao je i zahtjev slovenskih zastupnika da se na kraju amandmana doda rečenica 'poštujući interese obiju strana'. Među 40 zastupnika koji su glasovali protiv uglavnom su oni koji se načelno protive proširenju, stranke krajnje desnice i ljevice ili zastupnici iz pojedinih zemalja kojih se izvješća tiču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene