Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski državni tajnik o morskoj granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter u nedjelju je izjavio da granica na moru između Hrvatske i Slovenije nije poznata jer republike u bivšoj Jugoslaviji nisu imale granice.

Slovenski mediji komentiraju da je time Šter reagirao na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u vezi sa slovenskom diplomatskom notom u vezi s davanjem koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

- Neosporivo je da u nekadašnjoj SFRJ granica na moru nije bila određena i da republike nisu imale međusobne granice, izjavio je Šter u vezi s Mesićevom izjavom koju je u subotu dao novinarima nakon komemoracije Dana holokausta u Zagrebu.
Hrvatski predsjednik je tada u vezi sa slovenskom notom među ostalim rekao da je granica na moru poznata "jer imamo utvrđenu granicu s kopna na more" te da zato "više nema nikakve diobe morskog dijela", niti da ima smisla problematizirati "nešto što je jasno onima koji žele mirnu suradnju s obje strane granice".

Reagirajući u razgovoru za RTV Slovenija na takvo stajalište
hrvatskog predsjednika, Šter je rekao je da granica između Slovenije i Hrvatske "nije definitivno određena" te da Slovenija inzistira na dogovoru da se ne mijenja "zatečeno stanje" s danom osamostaljenja dviju država, odnosno da se ne zadire u stanje od "25. lipnja 1991".

- Mi očekujemo da će s Hrvatskom krenuti razgovor na nešto stručnijoj razini i da će se javnosti moći o tome reći nešto stvarno, a ne samo to da do dogovora nismo došli, rekao je Šter.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene