Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski biskupi su izrazili zabrinutost koalicijskim sporazumom nove slovenske Vlade lijevog centra jer se u njemu naglašava odvojenost Crkve i države.


Kako je novinarima nakon dvodnevna zasjedanja Slovenske biskupske konferencije izjavio celjski biskup Anton Stres, slovenska Katolička crkva ne boji se ustavnog načela odvojenosti Crkve od države, nego je i sama za to, ali je zabrinuta zbog nova načina tumačenja tog načela.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Beroš otkrio najgore brojke dosad: U Hrvatskoj gotovo 17.500 novozaraženih! Testiranje na COVID - 1 Slovenija srušila crni rekord od početka pandemije: Danas više od 12.000 novozaraženih, a tisuće testova nisu ni obrađene

'Za nama su desetljeća vrlo nepravedna odnosa prema Crkvi. Pitamo se jesu li najave nove Vlade o konsenzualnosti i umjerenoj politici iskrene. Crkva ne može prihvatiti laicistično, ideološko i prema Crkvi neprijateljsko tumačenje načela odvojenosti države i vjerskih zajednica', rekao je Stres.

U posebnoj izjavi za javnost slovenski su biskupi izrazili 'duboku zabrinutost' da će nova Vlada u odnosima države prema Crkvi redefiniranjem spomenuta ustavnog načela uvesti restriktivan i negativan pristup prema vjerskim zajednicama, na osnovi ideoloških razloga, umjesto na načelima 'prava i zakona'.

Takav bi razvoj, upozorili su slovenski biskupi, unazadio odnos Crkve i države, ponovno bi isključio Crkvu iz javnog života i 'getoizirao ju'. 

U  radu Slovenske biskupske konferencije sudjelovali i biskupi iz susjednih država, među njima i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju