Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strpljenje pri kraju

Ribari nakon pristiglih slovenskih kazni: "Ne zanima nas kako će Ministarstvo to rješiti, već samo da riješe"

Savudrijski ribar Diego Makovac (Foto: Dnevnik.hr)
Savudrijski ribar Diego Makovac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slovenija ne odustaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Slovenija ne odustaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Savudrijski ribar Diego Makovac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Savudrijskim ribarima stigle su prve slovenske kazne za kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali.

Pročitajte i ovo Savudrijska vala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stižu kazne iz Slovenije "Žrtva smo političkih igara dviju država": Savudrijskim ribarima incidenti i susreti s policijom postali rutina Slika nije dostupna medijski spin Erjavec o kažnjavanju slovenskih ribara: "To je apsurdno, predstava za hrvatsku javnost"

Reporterka Nove TV Petra Fabian Kapov doznaje da je, primjerice, savudrijski ribar Diego Makovac, zajedno sa suprugom dobio čak 13 kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova suruga šest. Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, tako da Slovenija od njih traži da uplate od ukupno 6500 eura.

Na kaznama, koje je ribar Makovac zaprimio, piše i da ako plate odmah, imaju 50 posto popusta, odnosno da u tom slučaju mogu platiti 250 eura po kazni, što bi ukupno bilo 3250 eura.

Iako su Makovac i njegova supruga bili na istom brodu, kazne su dobili posebno. Naš ribar ističe da ga je to začudilo.

"Malo je čudno. Dobio je i ribar Ecio Kocijančić kaznu, no ne i njegov djelatnik koji s njim radi na brodu. Bilo je i plovilo hrvatske policije uz nas pa se pitam hoće li i njima poslati kaznu", pojasnio je Makovac.

Diego Makovac je i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, zbog hrabre i nesebične pomoći pri evakuaciji putnika s kruzera Costa Concordia, koji se krivicom kapetana Francesca Schettina nasukkao uz obalu otočića Giglio i djelomično potonuo, nagnuvši se na bok. Makovac je nagradu primio 2013. godine. Makovac, doznaje naša reporterka, ne namjerava platiti dobivene kazne, već će ih on i njegova supruga proslijediti nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, kako im je i pojašnjeno da trebaju postupiti u slučaju da dobiju kazne od Slovenije.

"Kako će to rješiti, ne znamo i ne zanima me. Zanima me samo da oni to riješe", poručio je Makovac.

makovac je dodao i da je prije tjedan dana ministar Tolušić njemu osobno obećao da će "300 posto to rješiti".

Na kraju je Makovac poručio da će savudrijski ribari i dalje normalno ploviti do crte sredine u Savudrijskoj vali (koju Slovenija više ne priznaje). "Država stoji iza nas, raditi se mora", rekao je, ali i dodao da strpljenje savudrijskih ribara polako jenjava.

Isto tako, Makovac je naglasio da on i njegovi kolege ne love pri sredini Savudrijske vale iz političkih razloga, već zato što žive od toga, odnosno, Makovac naglašava kako mu je ribarenje jedini izvor prihoda.

Podsjetimo, Slovenija je u subotu poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njezinu moru, odnosno da su nedopušteno prešli slovensku granicu.

Odluke o kaznama poslane su fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama jer se radi o pojedinačnim postupcima, a početkom idućeg tjedna bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je tijekom proteklog vikenda slovenska policija.

Slovenija, isto tako, ne priznaje trenutnu crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi, nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene