Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rok za primjenu arbitražne odluke istječe danas, a Slovenija bi Hrvatskoj mogla poslati prosvjednu notu.


Rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu RH i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, istječe danas, a iz slovenskih diplomatskih krugova N1 saznaje da će Slovenija danas poslati diplomatsku notu RH u kojoj će poslati i zahtjev i nacrt ugovora za uspostavljanjem mješovite komisije za demarkaciju granice.

Vezani članci Karl Erjavec Erjavec u parlamentu: ''Arbitražna presuda je važan međunarodni dokument, ali ne za Janšu'' Slika nije dostupna Pahoru draga Hrvatska, ali mu draža arbitraža: "Slovenija se ne može odreći primjene presude"

Hrvatska je prosvjednu notu Sloveniji poslala u četvrtak.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

"Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti", kazao je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza kako ne bi došlo do incidenata. Podsjetio je i da se arbitražna presuda ne može primjenjivati bez privole obje strane.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pojasnila je u Dnevniku Nove TV da se jedino dijalogom i bilateralnim sporazumom može doći do rješenja.