Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je već uplatila 42 milijuna eura koje prema presudi Međunarodnog centra za investicijske sporove duguje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za neisporučenu struju od sredine 2002. do 19. travnja 2003., potvrdilo je u srijedu slovensko ministarstvo financija.


Isplata je izvršena u utorak kako se daljnjim čekanjem na isplatu odštete ne bi stvarali dodatni troškovi zbog kamata, objasnilo je slovensko ministarstvo.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu

"Taj spor se vukao desetak godina, a na dosuđenu odštetu plaćaju se kamate i zato je bilo umjesno da platimo što prije kako se kamate ne bi dalje kumulirale", navedeno je u izjavi za medije.

Sredstva za odštetu dijelom su dobivena iz proračunske rezerve ministarstva okoliša, a ostatak je prikupljen preraspodjelom neiskorištenih sredstava drugih ministarstava ostalih korisnika proračuna.

Slovenska vlada u utorak je donijela zaključak da će povrat sredstava koja je isplatila HEP-u tražiti od slovenskih elektroenergetskih poduzeća koja su u vrijeme kad je Hrvatskoj bila obustavljana isporuka iz NE Krškoga tom energijom trgovali, odnosno izvozili je ili prodavali domaćim potrošačima.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu, donio je 17. prosinca ove godine pravomoćnu presudu prema kojoj Republika Slovenija mora isplatiti HEP-u 42 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz NE Krško u razdoblju od 1. srpnja 2002. pa do 19. travnja 2003. godine, u što su uključene i do sada prispjele kamate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook