Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjesničari zabrinuti stanjem

'Slovenija i Hrvatska tradicionalno su prijateljske zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina slovenskih i hrvatskih povjesničara zabrinuta i nezadovoljna stanjem odnosa između dviju zemalja uputila je izjavu u kojoj traže od dviju vlada da pronađu način za rješenje nesporazuma između susjednih i prijateljskih zemalja što prije riješe.

'Tražimo od naših dviju vlada da na korist naše zajedničke europske budućnosti budu svjesne velikih odgovornosti s kojima se suočavaju te da nađu načina da se nesporazumi što prije riješe', kaže se u izjavi koju su potpisali Ivo Banac, Neven Budak, Ivo Goldstein, Vasko Simoniti, Peter Štih i Peter Vodopivec.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Napominju kako su Slovenija i Hrvatska tradicionalno prijateljske zemlje koje su dijelile zajedničku sudbinu u različitim višenacionalnim tvorevinama te upozoravaju kako nerješavanje nesporazuma stvara u oba društva krajnje nepoželjne tendencije, a šteti i međunarodnom položaju obiju država. 

>> 'Mesić daje izjave nedostojne predsjednika'

>> 'Za slovenski stav odgovorna je hrvatska politika'

>> 'Slovenija neće popustiti, a pomirba nije potrebna'

'Hrvatska i slovenska povijest odlikuju se među europskim povijestima po tome što te dvije nacije, iako stoljećima u neposrednom susjedstvu, nikada nisu bile u međusobnom sukobu, pa bi po tome trebale biti model međunacionalne i međudržavne suradnje', ocjenjuju povjesničari.

Na kraju izjave navode kako ne smijemo dopustiti da upravo naše vrijeme bude obilježeno onime čega u slovensko-hrvatskim odnosima nikada nije bilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene