Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina slovenskih i hrvatskih povjesničara zabrinuta i nezadovoljna stanjem odnosa između dviju zemalja uputila je izjavu u kojoj traže od dviju vlada da pronađu način za rješenje nesporazuma između susjednih i prijateljskih zemalja što prije riješe.


'Tražimo od naših dviju vlada da na korist naše zajedničke europske budućnosti budu svjesne velikih odgovornosti s kojima se suočavaju te da nađu načina da se nesporazumi što prije riješe', kaže se u izjavi koju su potpisali Ivo Banac, Neven Budak, Ivo Goldstein, Vasko Simoniti, Peter Štih i Peter Vodopivec.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Gotovo svaki treći test je pozitivan: Epidemija se kod susjedne zemlje širi gotovo najbrže u Europi Ljubljana, ilustracija Ravnatelj slovenskog instituta za zdravlje: "Stanje je vrlo ozbiljno. Ne nose se maske, ljudi ne paze na distancu, a navečer je na ulicama sve puno"

Napominju kako su Slovenija i Hrvatska tradicionalno prijateljske zemlje koje su dijelile zajedničku sudbinu u različitim višenacionalnim tvorevinama te upozoravaju kako nerješavanje nesporazuma stvara u oba društva krajnje nepoželjne tendencije, a šteti i međunarodnom položaju obiju država. 

>> 'Mesić daje izjave nedostojne predsjednika'

>> 'Za slovenski stav odgovorna je hrvatska politika'

>> 'Slovenija neće popustiti, a pomirba nije potrebna'

'Hrvatska i slovenska povijest odlikuju se među europskim povijestima po tome što te dvije nacije, iako stoljećima u neposrednom susjedstvu, nikada nisu bile u međusobnom sukobu, pa bi po tome trebale biti model međunacionalne i međudržavne suradnje', ocjenjuju povjesničari.

Na kraju izjave navode kako ne smijemo dopustiti da upravo naše vrijeme bude obilježeno onime čega u slovensko-hrvatskim odnosima nikada nije bilo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju