Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor i Tuerk ne odustaju

'Slovenija neće popustiti, a pomirba nije potrebna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija u graničnom sporu s Hrvatskom neće popustiti pritiscima ni službenog Zagreba ni Europske unije, izjavio je u ponedjeljak predsjednik slovenske Vlade Borut Pahor.

'Bilo bi potpuno pogrješno misliti da će pritisak na Sloveniju pridonijeti nekakvu rješenju', poručio je Pahor u razgovoru s inozemnim novinarima u Ljubljani. 'Ako se okolnosti ne promijene, neće se promijeniti ni naše stajalište', upozorio je. Pahor je poručio da Sloveniji u sporu s Hrvatskom nije potrebna pomoć drugih članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog odbijanja amadmana Pahor: Sanadereove izjave nisu poticajne Slika nije dostupna O odnosima s Hrvatskom Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

>> Pahor za što skoriji susret sa Sanaderom, ali blokada ostaje

Istodobno je upozorio Češku, koja predsjeda EU-om, da ne zanemaruje slovenske interese pri mogućem pokušaju rješavanja spora. 'Pozivam češko predsjedništvo da opet ne zanemaruje slovensko stajalište', rekao je Pahor, podsjetivši da ni Francuska za predsjedanja EU-om u prosincu nije uspjela u pokušaju da riješi spor. Slovenija zbog graničnog spora blokira pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom navodeći kao razlog to što Hrvatska navodno u priloženim dokumentima prejudicira međusobnu granicu.

Tuerk: svaki se narod mora suočiti sa svojom prošlošću

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ponovio je u ponedjeljak da nije potreban 'čin pomirbe' između Italije, Slovenije i Hrvatske simboličnim susretom predsjednika triju država.'Na političkoj razini ne vidim potrebu za takvim posebnim simboličkim činom, a na etičkoj razini pitanje pomirbe uvijek može biti otvoreno i svaka ga država mora rješavati sama', rekao je Tuerk u ponedjeljak u razgovoru za mariborski radio.

'Gledajući u cjelini, treba odvojiti političko-diplomatsku razinu, gdje su stvari vrlo dobro postavljene, i etičku razinu pomirbe, gdje naše suočavanje s poviješću nije nikad dovršeno', rekao je slovenski predsjednik Tuerk. Objašnjavajući prošlotjednu poruku kako nije potreban 'dodatan čin pomirbe', koji bi međusobnim susretom u Trstu iskazali slovenski, talijanski i hrvatski predsjednik, Tuerk je ustvrdio da je 20. stoljeće svakom od tih triju naroda ostavilo 'teško naslijeđe', ali je ponovio da u tom pogledu Italija mora učiniti više.

'Ne možemo zanemariti da je fašizam, kao prva totalitarna ideologija na našem prostoru, nanio velika zla Slovencima, zločine koji još nisu doživjeli svoj konačan epilog', rekao je Tuerk za mariborski radio.

Italija želi brzo rješenje slovensko-hrvatskog graničnog spora

Talijanski ministar vanjskih poslova danas je još jednom vrlo jasno rekao da podupire dosadašnju praksu, a to je da inicijativu vodi trenutni predsjedavajući EU-a Italija želi brzo rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog spora koji je izazvao blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, rekao je u Zagrebu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, izrazivši nadu da će to dogoditi u tijeku češkog predsjedanja EU-om.  'Italija želi brzo rješenje hrvatsko-slovenskog spora', rekao je Frattini novinarima nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem. Talijanski ministar, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je na konferenciji za novinare da je s ministrom Jandrokovićem razgovarao 'o zajedničkom cilju, a to je zatvaranje pregovora 2009. kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 2010.'

Glede talijanskog aktivnog uključivanja u rješavanje tog spora, o čemu su pisale talijanske i slovenske novine, Frattini je rekao kako Italija želi da se nađe rješenje tog pitanja jer obje zemlje u svojem susjedstvu smatra gospodarskim i političkim partnerima. Istaknuo je da slovenska blokada ne smije zaustaviti Hrvatsku na putu prema EU. Italija i EU nastoje pomiriti dvije zemlje te olakšati i učiniti sve da hrvatska i slovenska vlada postignu dogovor, ustvrdio je.

Ministar Jandroković je zahvalio Frattiniju na 'stalnoj i snažnoj potpori' Italije Hrvatskoj na putu u EU te na talijanskoj ratifikaciji protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u. 'Bez obzira na trenutačan zastoj (u pregovorima s EU-om) zbog situacije sa Slovenijom Hrvatska neće posustati i još će snažnije nastaviti unutarnje reforme. Vjerujemo da će ta situacija, koja nije u europskom duhu, vrlo brzo biti prevladana te da će se pronaći rješenje koje će zadovoljiti i hrvatsku i slovensku stranu', rekao je Jandroković. Ponovio je da Hrvatska ni na koji način ne prejudicira granicu sa Slovenijom.

Italija se nada da će biti riješeno pitanje prava talijanskih državljana da sudjeluju u povratu denacionalizirane imovine u Hrvatskoj, i 'to pitanje nikad nije smatrala uvjetom za ulazak Hrvatske u Europsku uniju', istaknuo je Frattini. Dodao je da će se o tom pitanju nastaviti razgovori na bilateralnoj razini. Spomenuvši i jedan predmet u vezi s tim pitanjem, koji se vodi na Vrhovnom sudu, rekao je kako vjeruje u presudu Vrhovnog suda jer je Hrvatska buduća članica EU-a. 'Vjerujemo u rješenje Vrhovnog suda i vjerujemo i nadamo se da će Hrvatska riješiti taj problem', kazao je talijanski ministar.

Granična pitanja moraju se riješiti izvan pregovaračkog procesa jer ne pripadaju kopenhaškim kriterijima. O poštivanju tog načela ovisi i vjerodostojnost Europske unije, istaknuo je, prema priopćenju, talijanski ministar vanjskih poslova, izrazivši punu podršku svoje zemlje skorom pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji. Sanader i Frattini razgovarali su i o bilateralnoj suradnji, posebno na energetskom planu. Razgovaralo se i o visokom stupnju gospodarske suradnje, te je zajednički zaključeno kako će ovaj posjet dodatno potaknuti poduzetnike na daljnju suradnju i nova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, navodi se u priopćenju.

Sanader: Italija se ne nudi kao posrednik
 

Hrvatski premijer Ivo Sanader odbacio je nagađanja da se Italija Hrvatskoj nudi kao posrednik u pokušaju deblokade njezinih pregovora s Europskom unijom koje blokira Slovenija. 'Talijanski ministar vanjskih poslova danas je još jednom vrlo jasno rekao da podupire dosadašnju praksu, a to je da inicijativu vodi trenutni predsjedavajući EU-a', rekao je Sanader novinarima koji su ga, nakon sastanka u povodu prve godine koalicijske vlade, upitali jesu li točne informacije o talijanskoj inicijativi.

'Podsjećam da je francusko predsjedništvo tijekom studenoga i prosinca vodilo pregovore između Hrvatske i Slovenije oko formulacije zajedničke izjave, koja se na kraju, iz znanih razloga, nije usvojila', rekao je Sanader. Dodao je da je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, za to da inicijativu vodi Češka, koja trenutno predsjeda EU-om. Naglasio je da je Hrvatskoj važno to da Italija traži da se Hrvatsku ne zaustavlja u pregovorima. 'Italija traži da se Hrvatsku ne usporava u pregovorima i to nam je bilo vrlo važno čuti od prvog čovjeka talijanske diplomacije i zemlje koja je jedna od članica osnivačica EU', naglasio je.

Sanader je odbacio i tvrdnje da se Hrvatskoj iz Italije sugeriralo da 'napravi neki kompromis', te ponovio da nema kompromisa kad je riječ o slovenskom zahtjevu da Hrvatska u međunarodnoj arbitraži ne koristi neke dokumente. 'Nema kompromisa oko činjenice da jedna zemlja zabranjuje drugoj da donosi dokumente. To ne postoji', rekao je Sanader, pozivajući još jednom slovenskog premijera Boruta Pahora da u arbitraži iznese sve dokumente za koje misli da mogu koristiti Sloveniji.

'To isto će učiniti Hrvatska, ali je neprihvatljivo da jedni drugima kažemo - e, ove dokumente nećeš donijeti. To prije svega ukazuje na slabost onoga koji to traži. Znači da ima slabu poziciju', dodao je Sanader. Podsjetio je da je granično pitanje bilo otvoreno i u trenutku kad je Slovenija ulazila u EU. 'Nikom nije palo na pamet da kaže Sloveniji - ne možeš ući zato što nisi riješila pitanje s Hrvatskom', rekao je Sanader.

Na pitanje do kada bi se morali deblokirati pregovori da se ne ugrozi rok za završetak pregovora do kraja 2009., Sanader je odgovorio kako će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve u usklađivanju zakonodavstva i ispunjavanju mjerila za zatvaranje pojedinim poglavlja.  'U jednom trenutku može se dogoditi, i vjerojatno će se dogoditi, da ćemo mi na jednoj međunarodnoj konferenciji zatvoriti možda 15 poglavlja', rekao je Sanader te dodao da će Hrvatska u međuvremenu poduzimati i potrebne diplomatske korake u svrhu deblokade pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene