Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Dogovorena rješenja s četiri rampe pod ključem zadovoljila i Jorasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema dogovoru ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije, koji je jučer popodne potvrdila mješovita međudržavna komisija za izvođenje sporazuma o malograničnom prometu (SOPS), a nakon toga i slovenska vlada na dopisnoj sjednici, idućih će dana na slovensko-hrvatskoj granici biti postavljene četiri rampe s ključem, čime se rješava i "problem" Joška Jorasa, koji ima kuću na lijevoj strani Dragonje uz granični prijelaz Plovanija, doznaje se iz slovenskih izvora.

Slovenski premijer Janša jučer popodne je, prilikom neformalnog susreta s novinarima u Ljubljani rekao da će u "pravno-formalnom smislu" te rampe imati jednak status kao i druge već postavljene na granici kako bi se olakšala komunikacija lokalnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate dao je tim povodom novinarima izjavu da se prihvaćenim rješenjem ne prejudicira granično pitanje i da je njegovo ministarstvo zaduženo da se idućih nekoliko dana dogovor tehnički provede, odnosno operacionalizira. "Dogovorene mjere provest će se idućih dana postavljanjem rampi i raspodjelom ključeva za njih", izjavio je Mate.

Hrvatske vlasti postavile su dvije velike betonske žardinjere prije dvije godine, nakon što je Joras sagradio "vlastiti" makadamski put prema Sloveniji, koji je vodio mimo graničnog prijelaza Plovanija. Riječ je o području koje Slovenci drže spornim, a sam Joras tvrdi da je njegova kuća na nesumnjivo slovenskom teritoriju. Joras je na taj način izbjegavao graničnu kontrolu jer je tvrdio da je Plovanija samo kontrolna granična točka, koju on ne priznaje jer međudržavni sporazum o granici još nije zaključen.

Joras je u međuvremenu pokrenuo štrajk glađu, koji je prekinuo prije tjedan dana, nakon što je postignut dogovor o uklanjanju žardinjera i postavljanju rampi. Najavio je da će prekinuti sve izraze prosvjeda nakon što se betonske žardinjere uklone.

Iz slovenskih izvora jutros još nije bilo potvrde da je uklanjanje žardinjera započelo, a mediji su ranije najavljivali da će rampa biti postavljena u subotu.

Slovenski mediji navode da je prihvaćenim rješenjem zadovoljan i Joras. On je uz to, navode slovenski mediji, izrazio žaljenje što je trebalo proteći toliko vremena da se zaplet oko njegova prolaza do kuće na lijevoj obali Dragonje riješi. Slovenski mediji navode da će mu ključeve za rampu predati slovenske vlasti, ali se ne iznose tehnički podaci ili detalji iz dogovora iz kojih bi se moglo zaključiti tko će izvršiti uklanjanje žardinjera.

Uz rampu za lokalno stanovništvo uz Dragonju, isto rješenje idućih dana trebalo bi biti primijenjeno i na na malograničnim prijelazima Harina Zlaka/Vonarje, Paravićeva miza/Jarmovec i Pregon/Pregara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene