Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nego za EP

Referendum o arbitraži: Odaziv raste iz sata u sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odaziv slovenskih birača na referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom do 16 sati iznosi 30,41 posto.

Do tog je vremena glasovalo je nešto manje od 519 tisuća od 1,7 milijuna birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na referendumu Pahor pozvao Slovence da glasuju za arbitražni sporazum Slika nije dostupna 'Poboljšava odnose' Pahor pozvao Slovence da podrže sporazum o arbitraži

Najveći je odaziv u centru Ljubljane, 33,33 posto, a najniži u Ptuju 27,59 posto, objavilo je povjerenstvo.

Odaziv do 11 sati bio je 15,25 posto što je ukazivalo na to da će i ukupan odaziv biti dobar, ali se to promijenilo u popodnevnim satima. Za usporedbu, na referendumu za ulazak Slovenije u NATO do 16 sati glasovalo je 44 posto birača, a na posljednjim parlamentarnim izborima 46 posto.

Državno izborno povjerenstvu u nedjelju će u 19 sati, po zatvaranju glasačkih mjesta, najprije objaviti rezultate prijevremenoga glasovanja nekoliko tisuća birača koji u nedjelju neće biti u mjestima prebivališta, a glasovali su od utorka do četvrtka. Nakon toga objavljivat će privremene djelomične rezultate.

U ponedjeljak službeni rezultati

U ponedjeljak će biti poznati privremeni službeni rezultati, a konačne službene rezultate državno će povjerenstvo objaviti u utorak nakon što se rezultatima s birališta u Sloveniji pribroji nekoliko tisuća glasova koji će, kako se očekuje, stići poštom od slovenskih građana koji žive izvan zemlje.

Rezultat referenduma obavezuju vladu i parlament najmanje godinu dana.

Za usporedbu, prije

dvije godine

na referendumu o lokalnoj samoupravi do

11 sati

odaziv je bio svega

4,7 posto.

Na današnjem referendumu odaziv je viši nego na lanjskim izborima za Europski parlament, ali i četiri posto niži nego na posljednjim parlamentarnim izborima. U jutarnjim satima glasovala je i većina istaknutih slovenskih političara. Slovenski predsjednik

Danilo Tuerk

izjavio je da je lijepo vrijeme koje prati referendumsko odlučivanje dobar znak te da vjeruje kako će mu se odazvati mnogo birača i da će završiti pozitivnim rezultatom.

>> Josipović: Vjerujem u naše prijatelje Slovence

Pahor: Ovo je povijesno važna prilika

Premijer Borut Pahor glasovao je u Šempeteru, na području općine u kojoj živi, te rekao da se Slovencima na referendumu pruža jedinstvena i povijesna prilika. ‘Vlade dolaze i odlaze, ali je malo tako povijesno važnih prilika kakva se danas pruža na referendumu’, rekao je Pahor. ‘Bude li sporazum danas potvrđen, na vidiku je lijepa budućnost ne samo za Sloveniju nego i za Hrvatsku i za cijelu regiju’, rekao jer Pahor.

U suprotnom, Pahor je najavio teškoće u odnosima s Hrvatskom i štetu slovenskom ugledu u regiji i svijetu. ‘Ne bi to bio smak svijeta, ali bi se trebalo snaći u izuzetno teškom razdoblju, a osnosi s Hrvatskom postali bi nepredvidljivi’, rekao je slovenski premijer. Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša dao je svoj glas u Bovcu, gdje ima vikendicu, te ponovo izrazio svoje neslaganje s ovakvim sporazumom o arbitraži.

‘Sigurno je jedino to da će slovenski narod nakon ovog referenduma biti podijeljen, a to nije dobro’, rekao je Janša, koji očekuje da će birači odbaciti arbitražni sporazum kako bi netko drugi postigao bolji bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom prijeporu, i to u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene