Marijan Šarec mandatar Slovenske Vlade (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Marijan Šarec mandatar Slovenske Vlade (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nova slovenska vlada koju je formirao mandatar Marjan Šarec razmišlja o temeljitoj reformi zdravstvenog sustava i njegova financiranja, što je već istakla kao prioritet u svom mandatu.


Kako je prilikom predstavljanja u parlamentu u srijedu istaknuo Samo Fakin, kandidat za ministra zdravstva, inače dugogodišnji ravnatelj zavoda za zdravstveno osiguranje, buduća vlada koja idući tjedan treba biti potvrđena u parlamentu razmišlja o ukidanju sadašnjeg dopunskog zdravstvenog osiguranja koje osiguranici plaćaju većinom jednako, u iznosu od 20 do 30 eura mjesečno, te podizanju stope obveznog osiguranja na oko 16 posto, ali i o dopunskim sredstvima za financiranje tzv. dugotrajne njege starijih osoba, što je važno s obzirom na demografske trendove i starenje populacije.

Vezani članci Uređaj za radijaciju - 2 Pokvario se uređaj za zračenje djece oboljele od raka: "Pregaženo je obećanje roditeljima" Slika nije dostupna VIDEO Reforma zdravstva koja čeka Hrvate

Ocijenio je da bi za skraćivanje čekanja na specijalističke i ambulantne preglede i zahvate bilo potrebno, nakon što se ukine dopunsko osiguranje, oko 500 milijuna eura godišnje dodatnih sredstava u zdravstvenoj blagajni, te predložio da se to financira od trošarina na alkohol, duhan i luksuzne proizvode.
Prema koalicijskom sporazumu nove Šarčeve vlade lijevog centra, javno zdravstvo trebalo bi biti prioritet i široko dostupno svima, ali bi trebalo poboljšati upravljanje zdravstvenim ustanovama koje godinama posluju s gubitkom.

Dosadašnja vlada Mire Cerara planirala je zdravstvenu reformu, u okviru koje bi se među ostalim plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja vezalo za visinu dohotka, a time da bi najviši mjesečni iznos bio 75 eura, tvrdeći da bi manje za zdravstvene usluge tako plaćalo 80 posto stanovništva, ali reformu zdravstva i njegova financiranja nije uspjelo provesti, pa je to bila i jedna od glavnih tema predizborne kampanje pred parlamentarne izbore početkom lipnja.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju