Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija ne odustaje od nauma

Uz Kupu bi uskoro moglo biti više vojnika i policajaca nego izletnika: Naši političari ne vide problem, no građani su razočarani

Slovenska vojska uskoro na granici? - 1
Slovenska vojska uskoro na granici? - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slovenska vojska uskoro na granici? - 1 Slovenska vojska uskoro na granici? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slovenska vojska uskoro na granici? - 6 Slovenska vojska uskoro na granici? - 6 Foto: DNEVNIK.hr Slovenska vojska uskoro na granici? - 5 Slovenska vojska uskoro na granici? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Slovenska vojska uskoro na granici? - 4 Slovenska vojska uskoro na granici? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Slovenska vojska uskoro na granici? - 3 Galerija 1/9 >>
Slovenska Vlada ne odustaje od inicijative da u pomoć policajcima za čuvanje granice s Hrvatskom pošalje vojsku. Nakon prvog, neuspjelog pokušaja o tom će prijedlogu uskoro ponovno raspravljati slovenski odbor za obranu.

Duž Kupske doline u Gorskome kotaru prirodna granica između Hrvatske i Slovenije oduvijek je spajala, a ne razdvajala stanovnike dviju država. Želja slovenske Vlade da policiji u pomoć pošalje vojsku mještanima se nimalo ne sviđa. Davorin Klobučar iz Broda na Kupi smatra da je to nepotrebno gomilanje vojne sile na granici prijateljske zemlje.

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Sada je uzduž hrvatsko-slovenske granice raspoređeno 140 slovenskih vojnika. U planu je da ih bude i do dvije tisuće. Anton Štimac iz Plešca smatra da to nema smisla. "U proljeće kad smo bili u lockdownu, kad su zatvorili ova vrata lancima, cijele dane je to bilo zatvoreno, a nigdje nikoga", dodaje.

Hrvatski političari u slanju vojske na granicu s prijateljskom državom ne vide velik problem.

"To nije nikakva poruka niti je mi na taj način doživljavamo. Znam da je Slovenija prije, a i nisam siguran da je ikad prestala, koristila vojne resurse", istaknuo je stoga ministar Božinović, dok Grlić Radman smatra da tu "nema nikakvih drugačijih dramatičnih pristupa ili akcija o kojima se možda stvara takav dojam".

Uskoro bi moglo biti više policajaca nego izletnika

Već nekoliko godina ove su šume pune policajaca i migranata s obje strane granice. Davorin objašnjava kako policija u Hrvatskoj radi svoj posao učinkovito te kako ih vide na terenu, a isto, smatra, radi i slovenska preko granice. Stanovnici kao i izletnici u Gorskome kotaru zato se i osjećaju sigurno.

"Ne bi trebalo biti ni žilet-žice ni vojnika, sve bi to trebalo drugačije riješiti", smatra Branko. "Uvijek kad bismo došli ovdje uz Kupu, svakako smo prešli Kupu na mostu bez problema i šetali s obje obale", zaključila je pak njegova supruga Goranka.

Prođe li prijedlog slovenske Vlade, uskoro bi uz Kupu moglo biti više vojnika i policajaca nego izletnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene