Slovenija bi danas trebala predati pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, a predajom tog pisma formalno bi trebao započeti rok od tri mjeseca u kojem bi se komisija trebala očitovati hoće li sama preuzeti ovaj slučaj, prenosi slovenska agencija STA.

Galerija +0 Slovenija ne odustaje (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Slovenska vlada je u srijedu, na svojoj zadnjoj redovnoj sjednici prije ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obvezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Europskim sudom, ako to ne učini Europska komisija te ako će Hrvatska i dalje odgađati implementaciju arbitražne odluke.

Vezani članci Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ribari imaju stopostotnu policijsku zaštitu: "Rekli su nam da možemo ribariti do sredine Savudrijske vale"

Sadržaj pisma koje bi, prema neslužbenim informacijama, slovenski diplomati u petak trebali predati Europskoj komisiji, zasada ostaje skriven pod oznakom tajnosti. No, prema do sada otkrivenim informacijama pismo sadrži opise konkretnih primjera kršenja europskoga prava, do kojeg dolazi zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju među dvjema državama, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe. Po neslužbenim informacijama u pismu je više od stotinu stranica materijala.

Nakon što zaprimi pismo, Europska komisija će imati tri mjeseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke. Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti s radnjama glede pokretanja tužbe. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju