Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci pišu kazne

Ruža Tomašić traži od Vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić pozvala je u četvrtak vladu da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom te policijom i vojskom odgovori na postupke slovenske policije protiv hrvatskih ribara u spornoj Savudrijskoj vali.

Slovenska policija najavila je visoke kazne protiv hrvatskih ribara zbog lova u dijelu zaljeva koji Ljubljana smatra slovenskim, a Zagreb hrvatskim teritorijem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Neće osjetiti teret" Cerar: "Osigurali smo financijska sredstva za plaćanje kazni ribarima" Savudrija (Foto: Pixell) REAKCIJA SLOVENSKIH VLASTI Hrvatskim ribarima poslane prve kazne: Slovenci imaju i poruku što će se dogoditi onima koji kaznu ne plate

Umjesto da tješi ribare kako neće morati plaćati kazne, Tomašić smatra da Vlada mora onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama.

"Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su, i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati", rekla je Tomašić na svojoj internetskoj stranici.

Kaže da joj je žao što su se Slovenci odlučili "na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali nitko ih na to nije silio". "Izabrali su nasilu rješavati spor, pa se sa silom moraju i suočiti", istaknula je Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poručila je da bude odlučan, a ministru branitelja Tomislavu Medvedu "mudar i smiren", misleći na ultimatum koji su branitelji dali Vladi za rješenje spora sa Slovenijom.

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je u četvrtak pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem mu daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom i najavljuje da će u suprotnom organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom.

"Braniteljima koji najavljuju akcije zahvalite na želji da se još jednom žrtvuju za domovinu, ali ih i uvjerite da Hrvatska, kao svaka ozbiljna država, ima državne službe i institucije koje su dorasle zadatku i koje su jedine pozvane rješavati ovakve situacije", rekla je Tomašić.

U ministarstvu poljoprivrede ministar Tomislav Tolušić i predstavnici drugih resora primili su istarske ribare koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene