Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Ruža Tomašić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić pozvala je u četvrtak vladu da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom te policijom i vojskom odgovori na postupke slovenske policije protiv hrvatskih ribara u spornoj Savudrijskoj vali.


Slovenska policija najavila je visoke kazne protiv hrvatskih ribara zbog lova u dijelu zaljeva koji Ljubljana smatra slovenskim, a Zagreb hrvatskim teritorijem.

Vezani članci Savudrija (Foto: Pixell) Hrvatskim ribarima poslane prve kazne: Slovenci imaju i poruku što će se dogoditi onima koji kaznu ne plate Karl Erjavec (Foto: AFP) Erjavec prijeti: "Imamo evidenciju, hrvatskim ribarima naplaćivat ćemo kazne"

Umjesto da tješi ribare kako neće morati plaćati kazne, Tomašić smatra da Vlada mora onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama.

"Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su, i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati", rekla je Tomašić na svojoj internetskoj stranici.

Kaže da joj je žao što su se Slovenci odlučili "na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali nitko ih na to nije silio". "Izabrali su nasilu rješavati spor, pa se sa silom moraju i suočiti", istaknula je Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poručila je da bude odlučan, a ministru branitelja Tomislavu Medvedu "mudar i smiren", misleći na ultimatum koji su branitelji dali Vladi za rješenje spora sa Slovenijom.

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je u četvrtak pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem mu daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom i najavljuje da će u suprotnom organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom.

"Braniteljima koji najavljuju akcije zahvalite na želji da se još jednom žrtvuju za domovinu, ali ih i uvjerite da Hrvatska, kao svaka ozbiljna država, ima državne službe i institucije koje su dorasle zadatku i koje su jedine pozvane rješavati ovakve situacije", rekla je Tomašić.

U ministarstvu poljoprivrede ministar Tomislav Tolušić i predstavnici drugih resora primili su istarske ribare koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju